Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  За медијске пројекте 1,53 милијарди, 54 милиона више него лане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 08. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

За медијске пројекте 1,53 милијарди, 54 милиона више него лане

Из републичког, покрајинског и буџета локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања за седам месеци ове године издвојено је 1.532.443.666 динара, што је за 54 милиона више новца него целе 2018. године.

Иако је прошле године било расписано шест конкурса више него за седам месеци ове године, за целу 2018. издвојено је мање новца за суфинансирање медија, односно 1.479.757.542 динара.

Министарство културе и информисања je ове године определило 274 милиона за медијске пројекте, што је 12 милиона динара више него претходне године.

За четири овогодишња конкурса Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама издвојено је 61.200.000 динара, док ће на јесен за још два конкурса бити издвојено око 7,5 милиона динара, што је на нивоу прошлогодишњег суфинансирања медија.

За таблоиде више од 27 милиона

На конкурсима за медије таблоидима је ове године припало 27.425.750 динара, упркос томе што су ови медији у прошлој години драстично кршили новинарски кодекс, о чему је УНС писао.

Листовима и порталима „Ало“, „Српски телеграф“, „Курир“, „Информер“ и „Србија данас“ за пројекте у првој половини ове године додељено је 233 хиљаде евра, иако је мониторингом Савета за штампу од августа до краја прошле године у овим медијима забележено око три хиљаде прекршаја Кодекса новинара Србији.

Правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано је да комисије приликом доделе новце морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс.

Четири милијарде за јавне сервисе

У Закону о буџету Србије за 2019. годину јавним сервисима припало је четири милијарде динара, као и претходних година.

Од четири милијарди динара, Радио-телевизији Србије (РТС) је за информисање припало 3,1 милијарда, а Радио-телевизији Војводине 900 милиона динара.

За медије на језицима националних мањина

Из покрајинског буџета ове године издвојено је око 312 милиона динара за медије на језицима националних мањина, што је за око дванаест одсто више новца за ове медије него прошле године.

Оснивачи медија које Аутономна покрајина на овај начин субвенционише су национални савети националних мањина. Реч је о штампаним медијима: Мађар со, Хет Нап, Хлас људу, Либертатеa, Руске Слово, Хрватскa ријеч, Ридне слово, Буњевачкi медиа центар - за „Буњевачку рич“ и Македонски информативни центар - за „Македонску виделину“.

У односу на прошлу, у буџетском фонду за националне мањине ове године издвојено је више од осам милиона за пројекте медија, односно 30 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси