Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Информеру највише новца за пропагирање туристичких лепота Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 08. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

На локалним конкурсима за пројектно суфинансирање медија фирме Драгана Ј. Вучићевића добиле највише средстава за промоцију туризма

Информеру највише новца за пропагирање туристичких лепота Србије

Увидом у пројекте за које је таблоид Информер на локалним конкурсима у протекле две године добио чак 6,2 милиона динара, неко ко не познаје медијске прилике у Србији помислио би да је овај прорежимски таблоид у ствари медиј који се бави промоцијом туризма и лепота наше земље.

„Упознајте општине и градове у Србији – Кула више није црна еколошка тачка“, „Сремска Митровица град будућности и туризма“, „Вршац – оаза здравља усред винограда“, „Шид нуди незабораван одмор у Срему“, само су неки од пројеката за које је Информер добио вишемилионске суме новца. Највећа средства, чак милион динара, овај таблоид је добио за пројекат – Упознајте Панчево.

„Без обзира на то што је плаћен новцем пореских обвезника и требало би да представља извештавање у јавном интересу, новинарски извештај објављен у Информеру о уређењу Каменичког парка и других зелених површина у Новом Саду више звучи као текст градоначелникове ПР службе. Наиме, први део чланка је заправо преписано саопштење са сајта Града Новог Сада које је објављено још у октобру, док остатак чине преписани делови из текстова са новосадског портала 021.рс. Како Информер наводи, овај углавном преписани текст, настао је у оквиру пројекта за који је тај лист добио милион динара на последњем градском конкурсу“, наводи се на сајту Раскринкавања, где се налази и база података пројектног суфинансирања фирми у власништву Драгана Ј. Вучићевића.

Док наводно промовише лепоте Србије, Информер истовремено губи судске спорове због клевета, лажи и нарушавања угледа политичких неистомишљеника Александра Вучића и његовог режима, а његов власник Драган Ј. Вучићевић „прозива“ лист Данас и остале независне медије због новца који су на конкурсу за пројектно финансирање добили од Министарства културе и информисања. Иако је та сума знатно мања од оне коју Информер и остали прорежимски таблоиди добијају. И обичном читаоцу јасно је да Информер не промовише туризам већ уместо тога најављује ратове и ванредна стања.

Новинар Славиша Лекић каже за Данас да је „од особе која флертује са дрвеном клупом“ логично очекивати и оно што је апсолутно ван граница нормалног.

– Зато је у овом случају сасвим нормално да власник новина на чијим је странама ванредно стање перманентно, пропагира туристичке лепоте Србије. Да уредник таблоида где су најаве рата дневна рутина, паралелно буде и лидер промоције туризма у Србији. Да Вучићев медијски кербер, креатор „хаоса у најави“, детектор „државних удара“ и аутор спискова за одстрел буде промотер оаза здравља и екологије диљем Србије – истиче Лекић. Он додаје да се неком вероватно учинило да је корисно да паралелно са странама о украјинском сценарију, косовском сценарију или македонском сценарију, насловима о крвавим плановима, плановима за окупацију, пакленим плановима, опасним плановима или злочиначким плановима, те текстовима о жутој олош екипи, издајницима, плаћеницима, завереницима, ђиласовцима, јеремићевцима, обрадовићевцима и стоци безрепој, „имамо стране, наслове и текстове о природним лепотама Србије“.

– Атак на такву концепцију није само атак на слободу информисања већ и на аутономију дистрибуције буџетских средстава. А знамо коме то није по вољи и коме смета јак и туристички оријентисан Информер: Данасу и осталим Ђиласов/Шолаковим медијима који су се ево уротили и против туристичких капацитета Србије и самог председника Александра Вучића који несебично обилази наше туристичке дестинације и на тај начин их, заједно са Информером – промовише – закључује Лекић.

Сличног мишљења је и некадашњи председник НУНС-а Вукашин Обрадовић који каже да је концепт пројектног суфинансирања доведен до апсурда „тако да је Информер на поменуте конкурсе на којима је добио те силне милионе могао послати празан папир или пројекат о флори и фауни на Марсу, исход би био исти“.

– Власт је дефинитивно претворила пројектно суфинансирање у систем финансијске подршке подобним медијима, чак и таблоидима, попут Информера, Ало или Српског телеграфа, тако да први потез у стварању новог медијског система мора бити заустављање овог дотока јавног новца до партијских гласила. У исто време, медији који нису под контролом власти гуше се у економској изнудици без начина да обезбеде средства за пројекте од јавног интереса – истиче Обрадовић за Данас. Он додаје да је у области пројектног финансирања медија потребна темељна реформа јер је направљена права медијска хоботница са већ унапред одређеним цифрама, члановима комисија, гонго удружењима новинара „која попуњавају основну законску форму“.

Вучићевићев „Инсајдер тим“ који стоји иза Информера је само на београдском конкурсу добио укупно шест милиона динара за 2019. годину.

– У претходној години су добили, рецимо, заједно на свим конкурсима колико смо успели да скупимо податке – односно Раскринкавање скупља те податке и има их на свом сајту – они су добили неких 8,9 милиона динара, што је више него што је ових 7, 8 медија заједно добило на конкурсу Министарства културе, рекла је Тамара Филиповић из НУНС-а за Н1. Она је подсетила и да је у последњих пет месеци 2018. године Информер прекршио новинарски кодекс чак 600 пута.

Пајтић: Вучићевић је први пљувач Србије

– Јасно је да је Информер гласило владајуће странке, батина којом режим удара по политичким противницима. За власника и главног уредника Информера ово су изузетно мали износи. Знајући колико је дубоко у свим порама система, као први пљувач Србије, нема дилеме да су његови извори неупоредиво замашнији. Довољно је поменути његову улогу у препродаји малина и све је јасно. Нема тог припадника и слуге Вучићевог режима који се неће баснословно обогатити – оцењује за Данас бивши председник ДС Бојан Пајтић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси