Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Продукције као заобилазни пут до конкурсног новца (3): Чачанска Галаксија и њени сателити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 11. 2019.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Продукције као заобилазни пут до конкурсног новца (3): Чачанска Галаксија и њени сателити

Готово четвртина новца на чачанском конкурсу додељена је Телевизији Галаксија 32 и њој блиским продукцијама, чији су власници, између осталих, в. д. директора и менаџер ове телевизије.

Иако то на први поглед можда није уочљиво, чачанска телевизија Галаксија 32 апсолутни је победник недавно окончаног конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса у Чачку.

Конкурсна комисија је пројекту Телевизије Галаксија доделила нешто мањи износ него конкурентским ТВ Лав и ТВ Телемарк. Међутим, кроз конкурс је подржано чак осам продукција чије ће се емисије емитовати управо на ТВ Галаксија 32.

Извлачење новца кроз продукције

За реализацију пројекта „ТВ информатор – ви питате“ телевизија је добила 2.671.000 динара. Још 1.900.000 динара из буџета града Чачка биће утрошено на пројекте осам Телевизији Галаксија 32 блиских продукцијских кућа. На тај начин, готово четвртина од скоро 20 милиона динара, колико је чачанским конкурсом додељено за медијске пројекте, биће искоришћена за емисије које ће се приказивати на ТВ Галаксија 32.

Према речима Стојана Марковића, власника неколико чачанских медија и члана Радне групе за израду Медијске стратегије, кроз овогодишњи конкурс у Чачку практично је финансиран готово комплетан програм ове телевизије, што представља извргавање сврхе конкурса.

„Поред тога, ми сада на делу имамо свуда по Србији преписивање модела који је својевремено патентирала Сремска телевизија, да се на конкурсима додатни новац за телевизије извлачи кроз продукцијске куће чији су власници повезана лица“, каже Марковић.

И заиста, за неке од продукција добитница на чачанском конкурсу евидентно је да их са Галаксијом 32 не повезује само пословна сарадња у реализацији пројеката.

На конкурсу је, рецимо, са 300.000 динара подржана Агенција за производњу аудио-визуелних производа „AVN + production“ Чачак, чији је власник Ненад Николић. Подаци из Агенције за привредне регистре и Регулаторног тела за електронске медије показују да је Ненад Николић уједно и вршилац дужности директора и одговорни уредник ТВ Галаксија 32.

Исти износ комисија је доделила Агенцији „Звуци галаксије“, чији је власник Милољуб Петровић, иначе менаџер ТВ Галаксија 32. Поред тога, међу власницима продукција добитница на конкурсу су и неки који, гле чуда, имају иста имена и презимена као сниматељи, монтажери и новинари ове телевизије.

И тако, миц по миц, накупило се готово два милиона.

Традиционално широке руке

Није, међутим, ово први пут да Телевизији Галаксија 32 блиске продукције на чачанском конкурсу добијају новце. Лане је телевизија за пројекат на конкурсу добила 1.382.000 динара, док су емисије шест продукцијских кућа, које са телевизијом сарађују, подржане са укупно 1.380.000 динара.

Продукцији в. д. директора Телевизије Галаксија 2018. године додељено је 300.000 динара, док је пројекат фирме у власништву генералног менаџера ове телевизије подржан из буџета са 330.000 динара.

По истом моделу, програм Телевизије Галаксија и њој блиских продукција кроз конкурс је буџетским новцем подржаван и годину дана раније и пре две и пре три године. Практично од првог конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја у Чачку примењиван је исти модел, само је број продукција које свој програм емитују на телевизији, а добијају новац на конкурсу, из године у годину растао – са две 2015. на осам 2019. године.

На тај начин је у програм ТВ Галаксија само кроз конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја уложено 13,4 милиона динара из буџета града Чачка – за пројекте телевизије 6.859.000 динара, а за пројекте њој блиских продукцијских кућа 6.567.000 милиона динара.

По сличном моделу, ове године је ТВ Галаксија покушала да обезбеди средства на конкурсу за телевизије и телевизијске продукције Министарства културе и информисања. Додуше, на овом конкурсу појавили су се са „само“ четири пројекта – једним чији је носилац телевизија и три чији су носиоци продукције.

Комисија Министарства културе подржала је само један од предложена четири пројекта. У питању је пројекат продукције „Звуци галаксије“ под називом „Човек који је волео хорове и реке“. Продукција у власништву менаџера ТВ Галаксија добила је 500.000 динара на овом конкурсу, а сама телевизија и приватна продукција в. д. директора телевизије у „овом извлачењу“ нису прошле.

НИЗ ДЛАКУ СВАКОЈ ВЛАСТИ

Према подацима из Агенције за привредне регистре, чачанска телевизија Галаксија има 19 стално запослених. У конкурсној документацији пак наводе да имају и четири хонорарна сарадника. Ради се о једној од првих приватних телевизија у Србији, основаној 1992. године.

Познаваоци чачанских медијских прилика кажу да се уређивачка политика телевизије од оснивања до дана данашњег није мењала – увек се трудила да иде низ длаку свакој власти.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси