Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс Општине Мионица за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 01. 2020.

Конкурс Општине Мионица за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије“, број 83/2014, 58/2015 и 12/2016-аутентично тумачење), члана 4. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник Републике Србије'', број 16/16 и 8/17), Решења Комисије за контролу државне помоћи број 401-00-00180/2019-01/2 од 26.децембра 2019. године и Одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања број 06-1/2020-2 од 16.01.2020 године, начелник Oпштинске управе Мионица расписује дана 23.01.2020.године

К О Н К У Р С

за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Мионица у 2020. години 

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА

Предмет овог Конкурса је суфинансирање пројеката из буџета Општине Мионица у области јавног информисања, у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од значаја за живот свих грађана Општине Мионица, а посебно кроз подршку производњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, унапређивања правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, спорта и физичке културе, као и заштите животне средине и здравља људи.

Одлуком о буџету општине Мионица за 2020. годину висина буџетских средстава предвиђених за суфинансирање пројеката из области јавног информисања износи 2.000.000,00 динара опредељених на функцији 830, програм 13, развој културе и информисања, програмска активност 1201-0004, оставривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања, на позицији 111, економска класификација 454-субвенције приватним предузећима.

ИЗНОС СРЕДСТАВА КОЈА СУ ОПРЕДЕЉЕНА ЗА КОНКУРС

Висина средстава предвиђених за пројекте производње медијских садржаја у 2020. години, укупно износи 2.000.000,00 динара.

Најмањи износ средстава који се може доделити учеснику Конкурса износи 10.000,00 динара, а највећи износ средстава који може бити додељен износи 1.000.000,00 динара.

 

ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

Право учешћа на конкурсу има:

  1. издавач медија који је уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре;
  2. правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија.

Право учешћа на конкурс немају:

  1. издавачи који се финансирају из јавних прихода:
  1. лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и прописаној форми поднела наративни извештај и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила.

 

 

 

            Учесник конкурса може конкурисати само са једним пројектом на једном конкурсу. Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

            Пројекат, у смислу Закона, подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровски и временски) којом се доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања.

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Пројектима који се реализују путем штампаних медија, на радију и интернет порталима, средства ће се додељивати у складу са чланом 95-97. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ бр. 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 и 119/2014), односно по правилима за државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% вредности пројекта. Пројектима производње медијских садржаја за телевизију, средства ће се додељивати у складу са чланом 87. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ бр. 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 и 119/2014).

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, односно 50% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију. 

            МЕДИЈИ 

            Под медијем се у смислу Закона о јавном информисању и медијима, подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио програм и телевизијски програм и електронска издавања истих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет странице или интернет портали), који су регистровани у Регистру медија, у складу са Законом.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

1)  мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања;

2)  мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

На основу критеријума из става 1. тачка 1) овог члана,  посебно се оцењује:

 

  1. Значај пројекта са становишта:

-          остваривања јавног интереса у области јавног информисања;

-          остваривање намене конкурса;

-          усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група; 

-          идентификованих  и јасно дефинисаних потреба циљних група;

-          заступљеност и иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

 

 

 

 

 

  1. Утицај  и изводљивост са становишта:

-          усклађености планираних активности са циљевима,  очекиваним резултатима и потребама циљних група;

-          степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;

-          мерљивост и индикатора који омогућавају праћење реализације пројекта;

-          разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;

-          степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

 

  1. Капацитети са становишта:

-          степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;

-          неопходних ресурса за реализацију пројекта;

-          стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

 

  1. Буџет и оправданост трошкова са становишта:

-          прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;

-          економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

 

             На основу критеријума из става 1. тачка 2) овог члана посебно се оцењује:

            1. да ли су учеснику конкурса изречене мере  од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда(податке прибавља стручна службa од Регулаторног тела за елeктронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);

           2.  доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Посебно се оцењује:

1.доступност (покривеност фреквенцијом и дистрибуција) медијских садржаја већег броја корисника на територији општине Мионица,

2. оригиналност и значај пројекта за кориснике услуга.

За сваки расписани конкурс, у оквиру јавног позива, орган који расписује конкурс, може утврдити  и   ближе критеријуме за оцењивање пројекта (као што је одређивање приоритетних тема и сл.). 

 СПЕЦИФИЧНИ КРИТЕРИЈУМИ:

  • значај пројекта са становишта јавног интереса;
  • традиција пословања подносиоца пројекта;
  • техничка и кадровска опремљеност;
  • територија реализације пројекта на територији Општине Мионица.
  • прецизан буџет пројекта са којим се априлицира
  • значај, односно циљ који се планира остварити реализацијом пројекта
  • бржа и боља интеракција са корисницима 

 

Напомена: Информисање о раду органа општине Мионица није део јавног интереса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИЈАВА НА КОНКУРС

 

Учесник конкурса је обавезан да попуњен Образац 1. (пријава за пројектно финансирање из области јавног информисања и буџет пројекта) за учешће на Конкурсу достави у 2 примерка.

Образац 1. (пријава за пројектно финансирање из области јавног информисања и буџет пројекта) преузима са сајта општине Мионица www.mionica.rs.

Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

  1. решење о регистрацији правног лица или предузетника у Агенцији за привредне регистре;
  2. оверена изјава -сагласност медија (или више њих)да ће програмски садржај бити емитован-објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма);
  3. решење о регистарцији из Регистра медија односно Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
  4. дозвола за емитовање радио или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;
  5. потврда НБС да удружење нема евидентиране основе и налоге о принудној наплати;
  6. визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трајлер, примерак новина, џингл и сл.)

 

РОКОВИ

 

Пријаве се подносе у року од 21 (двадесетиједан) дана од дана објављивања Конкурса у недељном листу „Напред“- од 23.01.2020.године до 13.02.2020.године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључивања конкурса.

Корисник средстава је дужан да наративни и финансијски извештај о реализацији утрошених средстава достави до 15.01.2021. године.

Наративни и финансијски извештај подноси се на Обрасцу 2 који се преузима са сајта општине Мионица.

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивамо новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса да предложе чланове конкурсне комисије  као и медијске стручњаке заинтересоване за учешће у раду Комисије да се писаним путем обрате Општинској управи Мионица.

 Уз предлог за чланове комисије доставити професионалну биографију. Предлоге слати у року од 20 дана од дана објављивања конкурса.

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс се објављује на званичној интернет страници Општине Мионица www.mionica.rs , на огласној табли Општине Мионица  и у недељном листу „Напред“.где ће бити видљив и доступан јавности за све време трајања Конкурса.

Решење о суфинансирању пројекта по расписаном конкурсу, биће објављено на сајту општине Мионица  www.mionica.rs и достављено свим учесницима конкурса.

Конкурсни материјал се не враћа.

 

 

 

Пријава се подноси путем јединствених образаца који су обајвљени на сајту општине Мионица www.mionica.rs

Обрасци се могу преузети са сајта општине Мионица и достављају се у штампаној и електронској верзији.

Пријаве се подносе у затвореној коверти, насловљеној на „Пријава по Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2020. години“ и са назнаком „НЕ ОТВАРАТИ“, Комисија за спровођење поступка расписивања конкурса за суфинансирање пројекта производње медијских садржаја из области јавног информисања за 2020. годину (у даљем тексту: Комисија), у штампаном облику и на ЦД-у, преко писарнице Општинске управе, или поштом на адресу: Ул. војводе Мишића бр. 30, 14242 Мионица.

Комисија задржава право да од подносиоца пријаве, по потреби, затражи додатну документацију и објашњења.

Неблаговремене пријаве на Конкурс, пријаве упућене факсом или електронском поштом, наведена Комисија неће  разматрати.

Учесник Конкурса који је поднео непотпуну односно непрецизну пријаву или документацију, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року.

У случају непоштовања накнадно одређеног рока, пријава се неће ни разматрати.

Провера документације односи се на испуњеност услова за учешће на Конкурс и поштовање рокова, врши Комисија.

 

КОМИСИЈА ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ

ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

           Оцену пројеката врши Стручна комисија ће бити састављена од 3 (три) члана. Чланове Комисије именује руководилац органа који је расписао Конкурс.

Чланови Комисије се могу именовати на предлог новинарских и медијских удружења, уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају услове у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

            Комисија на првој седници бира председника Комисије. О раду Комисије води се записник. Састав Комисије се објављује на званичној интернет страници Општине Мионица.

 

             ОДЛУКА О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА

У складу са одредбама члана 25. Закона о јавном информисању и медијима и члана 24. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, одлуку о избору пројеката у области јавног информисања који се суфинансирају из буџета Општине Мионица доноси руководилац органа који је расписао Конкурс, у форми решења, а на основу образложеног предлога Комисије – и то најкасније у року од 90 дана од дана закључења Конкурса. Образложени предлог Комисије потписују сви чланови Комисије. Одлука о избору пројеката биће објављена на званичној интернет страници Општине Мионица и достављена сваком учеснику конкурса у електронској форми.Наведена одлука се доноси у облику Решења, са образложењем.

            Решење је коначно и против њега се може покренути управни спор. Након доношења решења, Председник општине Мионица ће са подносиоцима изабраних пројеката закључити Уговор о суфинансирању пројеката из области јавног информисања.

 

 

 

 

            ОБАВЕЗА ИЗВЕШТАВАЊА О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА

У складу са одредбама потписаног Уговора о суфинансирању пројеката из области јавног информисања, учесник Конкурса који је добио буџетска средстава је у обавези да достави наративни и финансијски извештај о утрошку тих средстава – на Обрасцу за  извештај (Образац 2) прописан Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Служени гласник републике Србије“, број 16/16 и 8/17)

             Наративни и финансијски извештај подноси се на Обрасцу 2 који се преузима са сајта општине Мионица.

Корисник средстава је дужан да наративни и финансијски извештај о реализацији утрошених средстава достави до 15.01.2021. године.

На све обавезе које нису наведене у овом Конкурсу, примењиваће се одговарајуће одредбе Закона о јавном информисању и медијима и Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. 

 

 

                                                         ОПШТИНСКА УПРАВА МИОНИЦА

                                                         Број: 642-1/2020

                                                         НАЧЕЛНИК

                                                         Горан Рангелов

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси