Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Пола "Политике" - 4,7 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Пола "Политике" - 4,7 милиона евра

Компанија "Ист медија груп" из Москве купила је од ВАЦ-а 50 одсто "Политике" за укупно 4,7 милиона евра, сазнаје Бета. Уговор о куповини склопљен је 29. јуна.

Агенција Бета имала је увид у тај уговор у коме се наводи да је од укупне купопродајне цене продавцу - аустријској компанији Ост Холдинг, у власништву ВАЦ-а, већ исплаћено четири милиона евра, а остатак од 700.000 евра треба да буде исплаћен 1. децембра 2014. године.

У уговору је констатовано да компанија "Политика а.д.", која је власник преосталих 50 одсто у Политика ПНМ "није искористила своје право прече куповине".

"Политика а.д." је директно или индиректно у већинском државном власништву.

Уговор о купопродаји половине удела у "Политици новине и магазини" склопљен је 29. јуна. Потписали су га Урош Стефановић, директор "Ист медија групе" у име купца и, у име продавца Ост Холдинга, Марк Мицкаш и Фолкер Венц.

Предвиђено је и да сви евентуални спорови буду решавани по правилима арбитражног суда Међународне привредне коморе са седиштем у Есену у Немачкој.

Промена власништва у "Политици" регистрована је 16. јула, а вест о томе је обелодањена јуче 17. јула. Вест је изазвал бурне реакције, како политичке тако и стручне.

 СНС је поновила своје јучерашњу тврдње да иза промене власништва "Политике" стоји ДС додајући да се исти сценарио спрема и "Вечерњим новостима".

УРС је као и њихов будући партнер у Влади Србије навео да сумња да иза "тајне продаје Политике", стоји ДС, њен потредседник Душан Петровић и финансијер ДС-а Мирослав Богићевић, привредник из Шапца.

ДС је те наводе демантовала, а исто су у одвојеним реакцијама учинили и Душан Петровић и Мирослав Богићевић.

Запослени у "Политици" и људи на челним функцијама изгледа да нису знали шта се дешава.

Директор "Политике" Зеферино Граси потврдио је у данашњем издању "Политике" да је средином марта медијски концерн ВАЦ, иначе власник

бечке компаније Ост Холдинг, понудио "Политици а.д." да откупи њихових 50 одсто по праву прече куповине.

"Ми смо тражили додатна објашњења јер нам није било јасно у њиховој понуди да ли ћемо куповином њиховог дела преузети и све обавезе и права, па смо тражили појашњење. После извесног времена стигао је одговор да пошто се нисмо изјаснили да ли хоћемо или нећемо, они сматрају да смо ми одбили понуду и да ће они продати свој удео трећој страни", казао је Граси.

Са преузимањем контролног паката "Ист медија група" је дужна да тражи одобрење од Комисије за заштиту конкуренције у року од 15 дана од регистровања промене власништва.

Синдикат новинара "Политике" и Независни синдикат "Политика, новине и магазини" очекују да ће власничка промена у листу Политика створити услове за успешно пословање и оцењују да је штетна свака политизација промена власништва.

"Синдикати сматрају да је штетна свака политизација промена до којих је дошло и да треба да се прекине", наведено је у саопштењу та два синдиката.

Како се истиче, синдикати очекују да ће власничка промена, односно долазак "Ист медиа групе" уместо ВАЦ-а и формирање нове владе створити услове за успешније пословање, а самим тим и за прављење квалитетнијих новина.

Синдикати су поручили да очекују позитивне промене у пословању и инвестициона улгања која би побољшала квалитет издања, као и материјални статус запослених.

Они се надају и обнови социјалног дијалога који је доношењем Правилника о раду укинут, јер је он основна претпоставка квалитетног и успешног рада.

Ти синдикати, како пише у саопштењу, наводе да је "блокада у спроводјењу пословне политике која је наступила због супростављених приступа досадашњих власника у многоме утицала на функционисање предузећа".

 Ист медија група

Московска "Ист медија група" није тражила одобрење Комисије за заштиту конкуренције за преузимање акција "Политике".

Одобрење Комисије неопходно је ако купац акција стиче већинско власништво, односно контролни пакет. У случају "Политике", како тумаче у Комисији за заштиту конкуренције, "Ист медија група" може да контролни пакет стекне ако, у договору са сувласником, добије "златну акцију" или места у управном или надзорном одбору компаније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси