Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Држава враћа „Политику“ од Мирослава Богићевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 10. 2012.

Аутор: М. Мандић Извор: Информер

Држава враћа „Политику“ од Мирослава Богићевића

Преговори иду ка томе да познати бизнисмен из Шапца задржи власнички удео, али да се одрекне права на управљање предузећем

Бизнисмен Мирослав Богићевић и представници Владе Србије последњих дана интензивно преговарају о начинима на које би била решена његова власничка и управљачка права у дневном листу „Политика“. Како незванично сазнајемо,

преговори иду ка томе да Богићевић задржи власнички удео, али да се одрекне права на управљање предузећем.

Подсетимо, фирма „Ист медија груп“, иза које стоји Богићевић, летос је под сумњивим околностима купила власнички удео од 50 одсто од немачког издавача ВАЦ у предузећу „Политика новине и магазини“. На тај начин, Богићевић је постао сувласник дневног листа „Политика“, док је власник другог дела остала држава.

Преузимањем половине власништва, Богићевић је стекао и право управљања и могућност да са овлашћеним представником државе равноправно учествује у доношењу пословних одлука.

Успавани партнер

Међутим, најновији развој догађаја иде ка томе да Богићевић изгуби право гласа и постане тзв. успавани партнер у „Политици“, док би сва управљачка права имала држава односно њени заступници.
Да је на помолу такав епилог, индиректно потврђују и у „Политика новине и магазини“, одакле је јуче саопштено да су „у току разговори Владе Србије и новог сувласника ‘Политике’ који треба да дефинишу све будуће односе у том
предузећу“.

О чему је конкретно било речи на састанку, званично ниједна страна у преговорима није хтела да саопшти. Наиме, ни Мирослав Богићевић, нити Јасмина Митровић Марић, која је заступник државног капитала у „Политици а.д.“ нису одговарали на телефонске позове Информера.Незванично смо сазнали да промена управљачке структуре у „Политици“ неће бити урађена преко ноћи.

- То неће бити једноставан процес, јер изискује промену бројних аката, превасходно ове медијске куће - каже саговорник Информера упућен у ток преговора.

Само један заступник

Међутим, председница Удружења новинара Србије и бивша главна уредница „Политике“ Љиљана Смајловић тврди да је држава већ у потпуности преузела те дневне новине. То поткрепљује аргументом да је од 15. октобра директорка
„Политике“ и представник државног капитала у овој компанији Мира Глишић Симић у Агенцији за привредне регистре уписана као једини заступник, док је досадашњи представник ВАЦ Горан Илин избрисан из регистра, а да његово место није заузео нико.

- Богићевић је очигледно постао само пасивни партнер. То није ништа спорно, али како знамо да је он удео у „Политици“ летос купио потајно и на непоштен начин, сматрамо да нова власт има обавезу да обавести јавност шта се и како ради у нашем најстаријем листу. Поготово што је то летос и сама осудила - каже Љиљана Смајловић.
Смајловићева сматра да било какве промене које настају у управљачкој или власничкој структури „Политике“ морају да се одвијају транспарентно.

- Ако је држава једном натерала тајкуна да нешто купи, као логично се намеће да може да га натера и да се нечега одрекне. Искрено, мислим да то није урађено јер сам сигурна да Богићевића „Политика“ не занима, али да би се отклониле ове и сличне сумње, позивам државу да се јавно огласи - каже Смајловићева.

Бујошевић: Мука ми је од спинова

Главни и одговорни уредник „Политике“ Драган Бујошевић каже да није упознат са било каквим власничким или управљачким променама у „Политици“.
- У „Политици“ су власничка и управљачка структура и уређивачки део раздвојени, тако да не знам ништа о томе.

Поборник сам идеје да држава мора да се повуче из ових новина и био сам први главни и одговорни уредник који је јавно то и рекао. Због тога ми је и мука од свих прича о власничкој и управљачкој структури, јер ми се чини да су то све спинови људи којима не одговара јака „Политика“ - каже Бујошевић.

Соња Лихт
бивша председница УО

Нисам обавештена шта се тренутно дешава у „Политици“, али нисам поборник идеје да држава улази у било који медиј. То је једино прихватљиво уколико је привремено, примера ради, док се не нађе купац или да би се спречио евентуални стечај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси