Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рибникар тражи од Политике да изврши пресуду и име те породице врати на насловну страну листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Рибникар тражи од Политике да изврши пресуду и име те породице врати на насловну страну листа

Даворин Дарко Рибникар, који је тужио одговорне у листу Политика због промене заглавља, поздравио је објављивање пресуде Апелационог суда у том процесу у данашњем издању дневника али и позвао одговорне у Политици да „у потпуности и без одлагања“ изврше ту пресуду „како би се избегло довођење у питање даљег објављивања листа“.

Рибникаров адвокат Лука Јовановић навео је да се пресудом утврђује „повреда моралних права аутора главе листа Политика“ али и упозорио да компанија „Политика новине и магазини“ и даље није извршила део пресуде који јој налаже враћање имена породице Рибникар назад из импресума на насловну страну уз главу листа.

„Подсећамо грађане Србије и читаоце листа да је пресуда која обавезује ‘Политику новине и магазине’ да измени главу листа у складу са упутствима суда, правоснажна и извршна (и да је извршни поступак који је покренуо адвокат Лука Јовановић у току). Посебно наглашавамо како уложена ревизија, коју Политика стидљиво наводи уз текст пресуда Вишег и Апелационог суда, не представља основ за одлагање извршења пресуде. У том смислу читаоци листа су грубо обманути“, стоји у саопштењу адвокатске канцеларије.

Апелациони суд у Београду је октобра 2019. године пресудио да под претњом забране штампања и новчаном казном, издавач „Политика новине и магазини“ мора да врати изглед главе истоименог београдског листа какав је био пре промене пре 12 година.

Управни одбор „Политике новине и магазини“ је 2006. године одлучио да промени изглед главе листа Политика и уклони правоугаоник из десног угла, а ознаку Политика из левог угла помери на средину главе листа, констатује се у пресуди.

Суд је пресудио да је издавач том променом изгледа главе листа повредио ауторска права тужиоца Даворина Дарка Рибникара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси