Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуња Мијатовић: Пресуда за убиство Ћурувије једна од најважнијих за безбедност новинара последњих деценија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Аутор: Марија Шајкаш (Њујорк) Извор: Цензоловка

Дуња Мијатовић: Пресуда за убиство Ћурувије једна од најважнијих за безбедност новинара последњих деценија

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић за Цензоловку каже да не може довољно да истакне колико је важно да се процес за убиство новинара Славка Ћурувије, који се у уторак наставља, брзо и праведно оконча

„Безбедност новинарки и новинара, као и некажњивост злочина над њима, у Србији су већ дуго проблем и због тога је више него очигледно да је одлука суда из априла 2019. године, којом су осуђене особе одговорне за убиство Славка Ћурувије, један од најважнијих помака када су у питању медијске слободе и безбедност новинара у Србији у последњих неколико деценија“, каже за Цензоловку Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права.

„Не могу довољно да истакнем колико је важно да се овај случај брзо и праведно оконча.“

Мијатовић указује да је ова пресуда, до које је дошло 20 година након убиства, „Славковој породици и колегама донела известан осећај да је правда задовољена и они сада чекају да чују одлуку Апелационог суда“.

„Такође је важно открити позадину и пронаћи налогодавце и извршиоце убиства Даде Вујасиновић и Милана Пантића, новинара лишених живота 1994. и 2001. године“, наглашава Дуња Мијатовић и подсећа власти у Србији да имају обавезу да заштите новинаре којима се прети, као и да „све врсте насиља којима су изложени медијски радници морају бити ефикасно истражене, процесуиране и кажњене“.

Дуња Мијатовић је изабрана не место комесарке Савета Европе за људска права 2018. године. Пре тога, од 2010. до 2016. била је представница ОЕБС-а за медијске слободе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси