Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СЋФ: Одлука Апелационог суда у случају убиства Славка Ћурувије од историјског значаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Извор: Славко Ћурувија фондација

СЋФ: Одлука Апелационог суда у случају убиства Славка Ћурувије од историјског значаја

Пред седницу Апелационог суда, који ће сутра започети тродневно разматрање жалби на првостепену пресуду у случају убиства Славка Ћурувије, упозоравамо да ће одлука Апелације имати историјски значај за безбедност новинара у Србији.

Одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду прошле године је на укупно 100 година затвора осудило четворицу бивших припадника Ресора државне безбедности. И одбрана и заменик тужиоца за организовани криминал упутили су жалбе Апелационом суду, уз захтев да првостепена пресуда буде одбачена.

Прошлогодишња пресуда је прва, и засад једина, изречена у Србији за убиство новинара. Након 21 године од убиства Ћурувије и свих доказа изведених током четворогодишњег суђења пред Вишим судом, породица Славка Ћурувије, његове колеге, али и читава медијска заједница и грађани Србије, морају коначно да дочекају правичну пресуду. Истовремено, одговорни за овај злочин морају да се коначно нађу у затвору.

Свака другачија одлука значила би да жртве злочина које је организовала држава не могу да очекују правду. Стога од Апелационог суда очекујемо да омогући читавом друштву да се коначно обрачуна са политички мотивисаним злочинима режима Слободана Милошевића и да пошаље јасну и недвосмислену поруку да злочини против неистомишљеника не могу да остану некажњени, а да починиоци напада на новинаре због јавно изговорене речи нису недодирљиви.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси