Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјуг тужи Јањића због лажних вести о Танјугу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Извор: Танјуг

Танјуг тужи Јањића због лажних вести о Танјугу

Главни уредник портала Фејк њуз трагач (Fake news трагач) Стефан Јањић је, у емисији Дан уживо на Н1 телевизији, лажно оптужио Танјуг да емитује лажне вести, чиме је покушао да наруши професионални кредибилитет и позицију наше агенције на медијском тржишту.

Шта се све усудио да јавно слаже Стефан Јањић на рачун Танјуга, каквим је све кривотвореним примерима дрско покушао да поткрепи своје лажне тврдње, са очигледном намером да у контексту разговора о корона вирусу, када се здравствена ситуација политизује, у политички контекст стави и Танјугово извештавање?

Прво, да су Танјугове вести лажне, да немају извор, да иза изјава које емитује агенција не стоји име и презиме особе која ту изјаву даје, нити извор.

Ову велику лаж Јањић је изговорио одговарајући на питање новинара Н1 да ли неки медиј емитује фејк вести ако преноси изјаве званичника које нису тачне, речима да медиј може, а и има обавезу да пренесе шта кажу највиши државни званичници, али да након тога треба да се огради објављивањем имена и презимена оног ко је то рекао, и да је то потпуно "чисто", али да је проблем у томе што већина узима Танјугове вести, које су, каже Јањић, непоуздане.

Јањић добро зна да свака Танјугова вест има извор, да је уз сваку изјаву наведено име презиме, функција, статус особе која говори, тим пре што већину изјава Танјуг снима и камером. Докази, значи, стоје на располагању свима - и у слици и у речи.

Зна Јањић то, као што зна и да Танјуг не преноси гласине, сумње и нагађања, али не преза да ауторитет истраживача, на који претпостављамо претендује - ако погрешно не перципирамо његов циљ - стави у службу евентуалног политичко статусног интереса.

Друго, колико Јањићу није битна истина најбоље показује то што он за своју поруку, која сигурно није везана за "чистоту" српског новинарства и борбу против фејк њуза, злоупотребљава и "налазе" и објаве свог портала о извору "лажних вести" и без имало срама и било каве ограде приписује Танјугу.

А то није тачно. И за то постоји доказ управо на његовом порталу.

Тако је Танјугу приписана вест да је позив председника Србије Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу да помогне Србији видело је 500 милиона људи, а истина је да је то изјава, именом и презименом, новинарке кинеске телевизије ЧТВ Јинг Џан.

Њену изјаву објавио је портал Б92, а Танјуг је пренео и, наравно, као извор навео Б92.

Затим, Танјуг никада није објавио вест да је 29. марта Кина прогласила крај епидемије, како то тврди Јањић.

На његовом порталу стоји да је реч о Фонетовој вести, коју су пренели многи медији, а неки су се, како се наводи, позивали и на Спутњик.

Кад је реч о трећем примеру који је Јањић навео, тачно је да је Танјуг објавио вест позивајући се на утицајни шпански спортски лист "Марка", а пренели су је и многи светски медији, да је Кристијано Роналдо одлучио да претвори своје хотеле у Португалији у ковид болнице, што се испоставило као нетачна вест.

Не видимо то као драматичан професионални пропуст, али овде се и не ради о потенцијалним последицама какве могу изазвати овакве "спорне" вести, нити је то била суштина Јањићеве приче на Н1.

Суштина је у жељи да се дискредитује Танјуг, смањи његов утицај на медијском тржишту, сугерише медијима да не користе у тој мери ову агенцију, већ, вероватно, неку другу и зато Танјуг подноси кривичну пријаву против главног уредника портала "Фејк њуз трагач" Стефана Јањића.

Не зато што Јањић и његов портал са "навијачким" ставовима према тако једноставном појму какав је фејк њуз имају моћ да доведу у питање Танјугов професионални интегритет или да умањи пословни резултат агенције.

Тужбу Танјуг подноси зато што за ту врсту, одомаћене дрскости, прикривене иза "истраживачке објективности", професионалне савести, демократије, слободе говора, независних и зависних медија... мора да се сноси и нека одговорност.

На суду.

А кад је реч о Јањићевом покушају да Танјуг и његов рад смести у политички контекст, кроз наводне истраживачке налазе свог скромног портала, његов евентуални успех зависи од "тежине" и ауторитета који се да и Јањићу и његовом порталу, али, Танјуг нема амбицију да било који медиј саветује како и шта треба да ради. Оно што Танјуг може да уради, то је да понуди:

Уколико се докаже да Јањић није имао задњу намеру, него је само истраживач аматер малих знања, а великих медијских и политичких наклоности, Танјуг је спреман да његовом порталу уступи без надокнаде коришћење својих сервиса, наравно, уз навођење извора за сваку вест коју преузме.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.07.

2020.

Tanjugova Baka [нерегистровани] у 18:08

Tužba ???

U svojoj istoriji, JP NA Tanjug nikad nije dobio ni jedan jedini sudski spor protiv bilo koga i po bilo kom osnovu (radni odnosi, mobing, autorska prava)
Neka tako i ostane.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси