Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ваше право да не знате ништа: Три минута о протестима, шест минута изјаве власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2020.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Ваше право да не знате ништа: Три минута о протестима, шест минута изјаве власти

„Запаљени полицијски аутомобили, запаљени контејнери, смеће по улицама, поломљени саобраћајни знаци, уништене жардињере, камење, неколико сломљених излога, слика су после ноћашњих протеста у Београду“, могло се чути данас у Дневнику РТС-а у 12 сати. Јавни сервис је прећутао неке друге слике које су се могле видети на београдским улицама, попут полицијске бруталности према људима који нису пружали никакав отпор, али су зато цитирали директора полиције Владимира Ребића да је „полиција током нереда реаговала крајње уздржано“. Од девет минута посвећених протестима, готово шест минута су читали изјаве и саопштења владајућих политичара.

Уместо да сликом и тоном извештава са протеста, који су се у једном моменту одвијали и испред њихове зграде, РТС је готово читаве вечери игнорисао дешавања у Београду и емитовао филм са Џекијем Ченом.

Више речи о протестима било је данас у Дневнику у подне, али само онолико колико је било потребно да се „објасни“ да су демонстранти демолирали град, али да је ефикасна полиција спречила већу штету.

На почетку је спикерка Марија Митровић Јокић минут и по говорила о томе да је протест завршен рано ујутру, да је полиција растерала демонстранте, као и да је на улицама главног града јутрос освануо хаос. Од тога је пола минута цитирала директора полиције Владимира Ребића:

„Ребић је рекао за РТС да су приведене 23 особе, повређена 43 полицајца и 17 демонстраната, уз оцену да је полиција реаговала крајње уздржано (…) Ребић је изјавио да неће поднети оставку и да је полиција деловала у крајњој нужди кад су им животи били угрожени“, рекла је Митровић Јокић.

Онда је уследио прилог са снимцима са улица, који је трајао тачно два минута, где је новинарка хронолошки ређала шта се дешавало, између осталог и ко је од опозиције примећен на протесту, као и да је полиција „на бакље одговарала сузавцем“ и на крају успела да разјури демонстранте.

Ни у том прилогу није се нашло места за снимке полицијске бруталности, попут оних на коме група полицајаца прилази клупи на којој тројица младића мирно седе, један чак и диже руке увис, и почиње да их туче пендрецима.

Није приказан ни други снимак на коме се види како полицајац држи ногу на глави човека при хапшењу, а једног демонстранта удара по глави без разлога док он лежи на земљи.

Споменуто је да су нападнута два сниматеља Танјуга, али не и да је, на пример, полицајац ударио пендреком новинарку портала Nova.rs.

Након тог кратког прилога без иједне изјаве демонстраната или неког политичког аналитичара, уследио је кратак снимак на коме се види како се учесници протеста расправљају са лидером опозиције Вука Јеремића кога су убрзо и отерали. Онда су се до краја ређале изјаве – поново – Владимира Ребића, као и саопштења министра полиције Небојше Стефановића, премијерке Ане Брнабић, председнице Скупштине Маје Гојковић, министра одбране Александра Вулина, функционера СНС Марка Ђурића, као и Социјалистичке партије Србије. Сви су они „најоштрије осудили“ догађаје од синоћ.

Од 18 минута колико је трајао дневник, 9 минута је било посвећено протестима, али је на та званична саопштења владајућих политичара „отишло“ више од 6 минута.

Дискредитација учесника протеста

На сличан начин о протестима – пристрасно и уз преношење општеместашких изјава власти – извештавају и сви остали режимски медији – новине, телевизије и портали.

Осим саопштења у којима се овако нешто осуђује, а демонстранти се називају „ђиласовцима“ и „хулиганима“, још један од фокуса напада таблоида је да се дискредитују и поједини учесници протеста.

Тако је портал Republika.rs објавио да је младић који је у изјави за Н1 са улице рекао да му је отац умро јер „није било респиратора у Земунској болници“, заправо насилник који је у средњој школи малтретирао професора.

Такође, наводе и да је човек који се представио као „пољопривредник из Пазове“ који је критиковао Вучића у укључењу, заправо познат под надимком „Робија“ и има криминални досије.

Ова „открића“ Српског телеграфа пренеле су и прорежимске телевизије, попут ТВ Пинк, са аналитичарима у студију који су све то коментарисали, а на конференцији за новинаре данас у 15 сати и председник Александар Вучић је цитирао ове информације у покушају да делегитимизује протесте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси