Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радна група осудила нападе на новинаре, посебно забринута због бруталности полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2020.

Извор: Бета

Радна група осудила нападе на новинаре, посебно забринута због бруталности полиције

Радна група за платформу о нападима и питисцима на новинаре и медијске раднике осудила је данас брутално спречавање репортера више медија да обављају свој посао и извештавају са протеста у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

"Иако је законски уређено да новинаре нико не сме да спречава у извршавању радних задатака, колеге из бројних редакција и поред видно означених новинарских обележја, били су мета радикалних демонстраната али и полиције - од вређања, уништавања радне опреме до привођења и премлаћивања", навела је Радна група у саопштењу за јавност.

Радна група је навела да посебно забрињава бруталност појединих полицајаца према новинарима.

"Радна група апелује какао на демонстранте, тако и на полицију, да престану са нападима на новинаре, јер ће без њих на протестима грађани остати ускраћени за информације које су од несумњивог јавног значаја", пише у саопштењу.

У петак увече су на протестима у Београду око 22 сата, док су били на задатку испред Скупштине Србије, нападнути извештачи Новинске агенције Бета Милош Мишков и Светлана Дојчиновић.

Мишков је ударен у главу циглом, која је долетела из групе демонстраната окупљених у близини улаза у зграду скупштине. Рана му је ушивена у Ургентном центру, где је прегледан и задржан на лечењу.

Светлана Дојчиновић је погођена у руку каменом који је такође долетео из групе демонстраната окупљених у близини улаза у скупштину. Њој је рука ушивена у Ургентном центру и сада се осећа добро.

Група демонстраната напала је и екипу телевизије Н1 и избила микрофон из руке извештачу Петру Гајићу. Нападнути су и репортерка Ал Џазире Наталија Лучић и сниматељ Тарек Ани. Репортери су прошли без повреда, али им је поломљена опрема, због чега нису могли да емитују снимак са демонстрација у Београду.

Новинарске екипе биле су изложене вербалним и физичким нападима и претходних вечери.

Новинара портала Nova.rs Војислава Милованчевића напала је група хулигана и разбила му је главу а помоћ му је пружена у Ургентном центру, а повређен је и фоторепортер Урош Арсић којем је каменица, која је долетела из масе, поломила нос.

Новинарки Инсајдера Ирени Стевић су два човека притрчала с леђа и отела јој телефон док је фотографисала кордон полиције код зграде Председништва Србије иако је, како тврди, имала новинарску легитимацију и ознаку прес, спреда и на леђима.

Екипи Радио-телевизије Србије је у Новом Саду поломљена камера, а сниматељу Лазару Вукадиновићу повређена рука. У Нишу је сниматељ РТС-а Иван Стамболић погођен у главу флашом или лименком, а камера је поливена течношћу. Екипу РТС од хулигана су, према њиховом казивању, одбраниле колеге из "Јужних вести".

Подсетили су да је Жикица Стевановић, извештач Бете, задобио у ноћи између 8. и 9. јула повреде главе у ударце по целом телу код Правног факултета у Београду од припадника полиције, који су га прво ударцима оборили, а потом се вратили и наставили да га ударају док је лежао на земљи, иако је све време говорио да је новинар и показивао новинарску легитимацију.

Те ноћи су и сниматељи Бете Лука Пређа и Реља Пекић такође добили ударце пендрецима по телу, иако су наводили да су сниматељи агенције на радном задатку.

Осим новинара Бета, јуче су нападнути новинарке и новинари портала Nova.rs.

Овај портал је известио да је полиција физички напала Марка Радоњића, а да му је касније претила привођењем, иако је рекао да је новинар.

Новинарке Нове.рс Милицу Божиновић и Наташу Латковић напала је полиција током извештавања. Божиновићеву је полиција ударила пендреком по прстима и избила јој телефоне из руке, а Латковићевој је бацила новинарску легитимацију. Обе новинарке су рекле припадницима полиције да су на новинарском задатку, јавио је овај портал.

Радна група ће припремити извештај и доставити га посланицима будуће Скупштине Србије, тужилаштву, Платформи за слободу медија Савета Европе и Европској федерацији новинара, пише у саопштењу које је потписао председник Радне групе Вељко Милић, извршни директор Независног друштва новинара Војводине.

Та Радна група формирана је на иницијативу Заштитника грађана Србије, и у њој се налазе представници новинарских и медијских удружења и синдиката.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси