Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Василић: Телеком није добио све потребне сагласности за куповину више оператера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2020.

Аутор: Филип Лукић Извор: Н1

Василић: Телеком није добио све потребне сагласности за куповину више оператера

Телеком Србија је у претходних неколико година купио више мањих кабловских оператера, а куповина Коперникуса од скоро 200 милиона евра изазвала је највише пажње јавности. Има ли држава контролу над радом Телекома и јесу ли приликом тих куповина испоштоване све законске процедуре?

Нетранспарентно, коруптивно и ван закона, тако према речима чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић послује Телеком Србија. Додаје да је Државна ревизорска институција објавила је извештај у ком се наводи да је Телеком Србија из јавне својине, а на основу куповина, приватним лицима исплатио износ од 38 милијарди 292 милиона динара.

У питању су оператери Kopernikus technology, Avcom, Радијус Вектор, Маско, БПП Инг.

Међутим, о начину на који је тај новац потрошен нема никаквог писаног трага, показује извештај Државне ревизорске комисије.

"Сакривати нешто од државе која је власник и која очигледно не контролише Телеком, од акционара, то смо и Ви и ја и сви ми, је недозвољено. Јавна својина мора бити транспарентна", наглашава Јелисавета Василић.

Не само да је сакривен начин на који је новац потрошен, већ за његово трошење нема ни правног основа, наводи Василић. Процедуре, каже, нису испоштоване, а Телеком није добио све потребне сагласности за преузимање оператера.

Одлуку о томе да Телеком, као јавно предузеће, купи неку другу фирму доноси Надзорни одбор Телекома.

Међутим, та одлука није правно валидна све док трошење јавног новца не одобри Влада Србије.

Да би се добила сагласност Владе, зелено светло морају да дају још три државна органа: Министарство привреде, Министарство за телекомуникације и Одбор за економију јавног сектора. У случају Телекома, једино Надзорни одбор је одобрио куповину, док су све остале сагласности изостале.

Иако све рађене на исти шаблон, за Василић је најспорнија куповина Коперникуса. Телеком је за ту куповину издвојио 195 милиона евра, што је, према њеним речима, далеко од реалне вредности.

"Како је председник одреаговао… да он не зна како је направљена толика цена, али да је господин Коперникус фин човек. Ја сам била запрепашћена када сам то прочитала, ту његову изјаву. Замислите некоме давати толику вредност зато што је тај човек", каже Василић.

Некадашњи власник Коперникуса Срђан Миловановић је, крајем 2018. године, а након продаје свог кабловског оператера Телекому, од грчке Антена групе купио две телевизије са националном фреквенцијом – Б92 и Прву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси