Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест у Мађарској због смена уредника портала Index.hu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2020.

Аутор: Тањуг Извор: РТВ

Протест у Мађарској због смена уредника портала Index.hu

Водећи мађарски независни информативни портал Index.hu у петак је напустило више од 60 новинара због смене тројице главних уредника

Разлог је, како наводи Index.hu, притисак владе премијера Виктора Орбана на портал који је један од његових највећих критичара.

У знак подршке новинарима, синоћ је више хиљада грађана Будимпеште изашло на улице. Они су прошетали до канцеларије премијера узвикујући пароле "Слободна земља, слободни медији".

У изјави на порталу, новинари, који чине две трећине креативног особља, кажу да одлазе, јер председник Управног одбора није прихватио њихов захтев да се главни уредник Саболч Дул врати на чело Indexa.

"Смена главног уредника јасно је уплитање у састав уредништва и то можемо видети једино као покушај притиска", навели су новинари.

Министар спољних послова Петер Сјјарто рекао је на конференцији за новинаре у Португалу да је његова влада изложена "неистинитим оптужбама" у погледу медијских слобода.

"Како би држава интервенисала у одлуке медија који је у приватном власништву", запитао је Сјарто у вези са Дуловом сменом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси