Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић: Да ли је списак Управе одмазда Малог за писање медија о њему
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Извор: Н1

Радомировић: Да ли је списак Управе одмазда Малог за писање медија о њему

Владимир Радомировић, председник УНС-а истиче да је неоспорно право државе да контролише, али и подсећа да је Пиштаљка, чији је уредник, својевремено писала о сумњи да је Синиша Мали учествовао у прању новца, а да је министар финансија био актер у текстовима и других медија који су се нашли на списку Управе, и пита да ли се можда ради о одмазди

На списку Управе за спречавање правца новца нашло се и Удружење новинара Србије (УНС), али и многи медији, о чијем финансирању се траже подаци од банака. Владимир Радомировић, председник УНС-а истиче да је неоспорно право државе да контролише, али и подсећа да је Пиштаљка, чији је уредник, својевремено писала о сумњи да је Синиша Мали учествовао у прању новца, а да је министар финансија био актер у текстовима и других медија који су се нашли на списку Управе, и пита да ли се можда ради о одмазди.

"Није јасно зашто су се све ове организације нашле на том списку. Ако постоји ризик да медији, новинари и организације перу новац, онда би требало да Управа и Министарство финансија објаве документ о процени ризика, па да се каже да је на основу тога упућен захтев банкама", рекао је Радомировић гостујужи у емисији Студио лајв на Н1.

Он каже да се УНС већ неко време налази под притиском Министарства финансија, јер због промене правила Пореске управе плаћају много већи порез на имовину него раније, а захтев Управе за спречавање прања новца види као наставак тог притиска. Додаје да није спорно да се врши контрола ако постоји законски основ за то, али да није одговорено на питање како је процењено да медији и новинари представљају ризик од прања новца.

Радомировић подсећа да је Пиштаљка пре неколико година објавила извештај који је рађен због сумње да је тадашњи пословни консултант Синиша Мали можда умешан у прање новца. Он је новац са Девичанских острва пребацио на рачун у Швајцарској, одакле је новац пребачен у Србију. Радомировић каже да је банка то као сумњиву трансакцију пријавила Управи за спречавање прања новца.

Упитан да ли се осећа да је под притиском државе, Радомировић каже да он лично може да га осети пошто Управа тражи податке да ли су овлашњена лица медија и организација са списка овлашћена и по неким другим рачунима, напомињући да ће се он наћи као овлашћено лице Пиштаљке.

"Да ли је ово одмазда Малог за оног што је Питшаљка писала о њему? Сазнаћемо ускоро", истиче саговорник Н1.

Додаје да је додатно спорно и то што је Синиша Мали био актер текстова које су објављивали ЦИНС, КРИК, БИРН, медији који су се такође нашли на списку Управе.

"Он би морао да се огласи и да јавности, а не само појединцима и новинарима, објасни о чему је овде реч. Наравно да закон важи за све, али дајте нам податак на основу чега сте проценили да ови појединци и оргнаизације перу новац. Мора да постоји. Ако не постoји, јасно је да је реч о злоупотреби", напомиње председник УНС-а.

Коментаришући реакцију Европске комисије, из које је поручено да ће тражити додатна објашњења о овоме од Владе Србије, Радомировић каже да је важно да наше организације и јавност унутрар Србије имају довољно утицаја да се изборе за одговоре на ова питања.           

Коментари (1)

Остави коментар
суб

01.08.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 12:36

ШТА ЈЕ СПОРНО?

Не видим ништа спорно о провери законитог послованја свих субјеката у Србији, па ни УНС. Да ли је спорно да се провери како се троше средства, рецимо, од издаванја у закуп дела простора Дома новинара и других начина приходовања УНС? Уместо чувеног Клуба новинара (једне од култних београдских кафана), ексклузиван простор држи банка и нормално је да УНС приходује значајна средства од тог и других закупа.
И шта је онда спорно у томе, да подлеже контроли пословања?
Исто се односи и на остале НВО организације, без обзира ко их је основао и ко их финансира.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси