Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Притисци власти уништили Ужичку недељу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Притисци власти уништили Ужичку недељу

Након 26 година постојања угашен још један локални медиј

Након 26 година постојања, угашено је штампано издање Ужичке недеље, ретког ужичког медија који је био критичан према садашњем режиму, али и свим претходним властима. Те локалне новине су излазиле седмично, потом петнаестодневно и, на крају су, после 1.031. броја, угашене због, како наводи њихов власник Тони Станковић, неиздрживих финансијских проблема и политичких притисака, не само са локалног нивоа. 

- Они код којих су кључеви благајне, никада нису сматрали Ужичку недељу вредном пажње. Знали су да за новац локалне самоуправе могу добити само истину, а истина је нешто од чега се на овим просторима константно бежи. Зато су буџетска средства, по правилу, завршавала на рачунима медија који се баве пропагандом власти, а не новинарством. Граду Ужицу је већи интерес постојање листа Ало, него Ужичке недеље. Из буџета помажу овај таблоид, а за локални, ужички лист, пара нема, навео Станковић и додао да је сајт Ужичке недеље изложен хакерским нападима. 

На овогодишњем конкурсу за суфмансирање медијских пројеката из ужичког буџета, пројекат сајта Ужичке недеље је подржан са свега 50.000 динара, док је, примера ради, таблоиду Ало додељено осам пута више. Прошле године, два пројекта сајта и штампаног издања тог ужичког медија, подржани су са 170.000, док је пре две године редакција одбила износ од 80.000 динара за два пројекта и сајта и штампаног издања. 

За разлику од те редакције, која је није чутала на бахатости, махинације и корупцију власти и саркастично портретисала њене актере, другим локалним медијима, од којих су неки недавно основани, а који су блиски власти или о њој избегавају критички да пишу због страха да неће добити новац за медијске пројекте, додељивани су износи од неколико стотина Мјада до неколико мффиона динара. 

- Последњих 15 година, локалне власти нису трпеле Ужичку недељу и на све начине су покушавале да униште слободу мишљења. Одређени људи у локалној власти су нашој конкуренцији и другим медијима давали велике своте новца, који припада грађанима, а не њима, док нама, практично, нису давали ништа. Тиме су јасно ставили до знања да желе да угасе новине које су се критички односиле према свакој власти, па и садашњој, за разлику од осталих локалних медија који су поданици сваке власти, па и актуелног режима, оценио је за Данас Станковић и додао да, пројекти те редакције, последње две године, нису подржани на конкурсима Министарства културе и информисања. 

- Трпели смо терор садашњег режима, али претходних власти. На крају, епидемија корона вируса нас је потпуно уништила, јер се број оглашивача драстично смањио, а тираж није довољан за плате и остале трошкове и све то нисмо могли да издржимо, сведочи наш саговорник и наводи да ће „морати да прода део личне имовине да би измирио дуг за штампање новина". 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси