Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ајрекс (IREX) покренуо кампању Независни медији зависе од тебе!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Извор: Бета

Ајрекс (IREX) покренуо кампању Независни медији зависе од тебе!

Покренута је кампања за подршку одрживом пословању медија у Србији под називом "Независни медији зависе од тебе!", а чији је циљ информисање и едукација грађана о потреби и начинима пружања подршке медијима који раде у јавном интересу, саопштила је данас америчка организација Ајрекс

"Разлози за покретање овакве кампање су многобројни. Један од основних је изградња и јачање спреге поверења, тамо где она постоји, између грађана и медија. Увид у начин финансирања медија важан је предуслов за отворенији однос медија и опште јавности, друштва, којима они служе. Оваква отвореност медија ка друштву услов је за даљи развој окружења у којем функционишу, као и темељ њихове одрживости", наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да истраживања показују да су грађани све више заинтересовани за пружање подршке медијима који објективно и непристрасно информишу, али да нису довољно упознати са начинима како то могу да ураде.

"Зато је неопходно указати им на могућности подршке кроз различите системе претплате, чланства, индивидуалних донација, популарног ‘crowdfunding-a’ и других, на које ће се ова кампања фокусирати и тако помоћи опстанак угрожених независних медија у Србији", пише у саопштењу.

Наводи се да при помену независних медија највећи број грађана Србије помисли на истраживачко новинарство, али се истиче да је то тек део спектра тема којима се независни медији у Србији баве.

"Поред њих, у Србији постоје и раде локални независни медији, који су најчешће прве инстанце којима се грађани обраћају за питања од друштвеног и локалног значаја, као и они који се баве указивањем на пропусте система, корупцију, погрешно обавештавање јавности, лажне вести. Ту су и многи други, чак и они који се баве креирањем забавног или сатиричног садржаја, а који се због свог професионалног и независног рада налазе у незавидној позицији на тржишту", пише у саопштењу.

Објашњава се да ће пројекат јачања окружења за одрживост медија "Подржи медије" овом кампањом покушати да приближи јавности изазове са којима се професионални новинари у независним медијима свакодневно суочавају, како успевају да остану доследни принципима објективног новинарства, као и колика је вредност њиховог рада за Србију као друштво.

Идеја ове кампање је да такве медије охрабри и оснажи кроз едукацију о могућностима финансирања, као и да развије свест код публике да вести, истраживачке приче и остали садржаји од јавног интереса које независни медији објављују, имају своју вредност", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је слобода информисања једно од фундаменталних права демократског друштва, али као што је случај и са другим грађанским правима и слободама, њено очување "зависи од свих нас".

"С обзиром на тренутну економску и друштвено-политичку реалност у свету, опстанак различитих формата професионалног и непристрасног новинарства је могућ само уз подршку њихове публике", истиће се у саопштењу. Додаје се да, у исто време, представници медија имају одговорност да директније комуницирају са својим корисницима, слушају њихове потребе и фокусирају се на теме од јавног и локалног интереса.

"Ова кампања даје прилику медијима да едукују своју публику о значају приступа квалитетним информацијама и новинарству који им помаже да доносе важне одлуке у животу", пише у саопштењу.

"Неговањем таквог односа узајамног разумевања, заснованог на међусобном поверењу и поштовању између медија и грађана, ствара боље окружење за развој здравог друштва и критичког размишљања, али се такође отвара пут ка креирању одрживијих бизнис модела за независне медије у Србији", изјавио је поводом почетка кампање Еван Трејс, директор УСАИД-овог Пројекта јачања окружења за одрживост медија.

Како се наводи, кампања ће у наредна три месеца ће кроз електронске медије, али и дигиталне канале и видео материјале покушати да помогне јавности у разумевању комплексности ситуације и препрека на које независни медији наилазе и да подстакне различите начине пружања подршке медијима.

Поред документарних клипова и интервјуа са изабраним представницима медија из целе Србије, а који ће бити доступни и на сајту кампање podrzimedije.rs , као и на Фејсбук, Инстаграм и Јутјуб каналу "Подржимедије", у оквиру кампање су лансиране и онлајн конференције и радионице, намењене како представницима медија, тако и широј јавности.

Кампања је покренута у оквиру УСАИД-овог Пројекта јачања окружења за одрживост медија (УСАИД Стренгтхенинг Медиа Сyстемс Пројецт - СМС), који имплементира ИРЕX.

Више о пројекту „Подржимедије”: www.podrzimedije.rs.

Више о СМС пројекту: https://www.irex.org/project/strengthening-media-systems

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси