Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Невиђена паника због најављене провере пословање! Плаћеници у страху од истраге прања новца!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Аутор: М. Добромировић Извор: Информер

Невиђена паника због најављене провере пословање! Плаћеници у страху од истраге прања новца!

ТВ Н1, НУНС, УНС, БИРН, ЦИНС и бројне НВО покренуле медијску харангу против државе јер је Управа за спречавање прања новца, на препоруку ЕУ и УН, наложила проверу њихових финансија

Управа за спречавање прања новца, на препоруку Европске уније и УН, наложила је проверу финансијског пословања невладиних организација, медијских удружења и појединаца који се баве такозваним непрофитним сектором у Србији.

Иако ова истрага још није ни започета, ТВ Н1, НУНС, УНС, БИРН, ЦИНС и бројни хејтери покренули су јуче страшну медијску харангу против државе! Сви они траже да буду изнад закона, односно да нико не контролише како се финансирају, да ли поштују прописе и плаћају ли порезе!?!

Брани их Ђилас

Како је објављено, Управа за спречавање прања новца затражила је увид у банковне трансакције појединих медија и медијских радника, невладиних организација и удружења грађана од 1. јануара 2019. године до данас, како би се утврдило да ли те организације имају везе са финансирањем тероризма или прањем пара. На списку се налази 20 појединаца и 37 организација.

Међу њима су ТВ Н1, УНС, НУНС, БИРН, ЦИНС, КРИК, ЦЕАС, "Хелсиншки одбор за људска права", "Фонд за хуманитарно право", али и поименце Слободан Георгиев, Бранко Чечен, Вук Јеремић, Вукашин Обрадовић, Јелена Милић...

Све то урађено је на основу Препоруке 8 ФАТФ (Радна група за финансијску акцију коју је основала Г7, група економски најразвијенијих земаља света) и Резолуције СБ УН 2462, чиме је Србија увела механизам надзора над непрофитним сектором у циљу спречавања злоупотреба.

Тај механизам је у децембру 2019. године Комитет експерата за евалуацију мера за борбу против прања новца и финансирања тероризма Савета Европе (МАНИВАЛ) оценио као "широко усклађен са стандардима ФАТФ".
Ипак, те чињенице нису спречиле оне који су под провером Управе да јуче покрену жестоку кампању против државе.

Слободан Георгиев из БИРН-а тврди да се људи са списка криминализују иако су им финансијске трансакције беспрекорне (па шта је онда проблем да се то и провери!?!), док се шеф УНС Владимир Радомировић пита зашто се део медијске сцене од стране државе види као "претња"!?! У њихову одбрану стао је и Драган Ђилас, чији се коалициони партнер Вук Јеремић налази на списку Управе за спречавање прања новца. Тајкун је саопштио да држава све то ради како би се људи "криминализовали и учинили страним плаћеницима"!?!

Треба напоменути да је списак људи и организација које су под провером Управе јуче објавила ТВ Н1 и да пре тога апсолутно нико о томе није говорио, па онда не може бити речи ни о каквој "криминализацији"! Такође, важно је истаћи и да је Управа за борбу против прања новца у току мандата актуелне Владе истраживала финансије четворице министара, као и да су, по закону, под истрагом Управе сви грађани који у било ком тренутку нешто плате кешом у износу већем од 15.000 евра!

И док нико од хејтера који су јуче нападали државу није хтео да говори за Информер, директорка Студија Б Ивана Вучићевић каже да се из овог случаја јасно види како Ђилас и њему блиске невладине организације, медијска удружења и појединци замишљају државу.

- Уместо да подрже државу и позову НВО да дају сва документа надлежнима на увид, јер су они "првоборци поштовања закона", Ђиласови медији и тзв. поборници демократије нападају власт само зато што спроводи закон, и то на препоруку ЕУ и УН. А ствар је сасвим јасна, ако су радили поштено, немају разлог за страх. Али, ако су кршили закон, следе им санкције. И у томе им неће помоћи мржња према Вучићу, у којем увек налазе оправдање за све своје неуспехе. Оволика хистерија само значи да многи од њих немају мирну савест - наглашава Вучићевићева.

Чему хистерија?

И Марко Матић из "Антидота" оцењује да хистерична реакција дела медија и НВО сектора због тога што државни органи обављају послове из своје надлежности говори да међу њима има оних који се и те како баве незаконитим пословима.
- Они који послују у складу са законом, провере државних органа не доживљавају као притисак, већ као рутински и редован део њиховог посла. Овакве хистеричне реакције показују да одређене интересно повезане групације користе сваку прилику за политизацију и нападе на институције своје државе - закључује Матић.

Да се ја питам
ЈЕЛЕНА МИЛИЋ
ЦЕАС

Ово не видим као притисак на њихов рад ако се све спроводи по закону. Ако је Управа за спречавање прања новца истраге спроводила по прописима, ЦЕАС поздравља то.

Мој угао
РАТКО ДМИТРОВИЋ
НОВИНАР

Пишти НВО сектор Србије ко гуја присојкиња. Шта је, господо, смета вам најава државе да ће (коначно) испитати ваше пословање, новчане трансакције. Зашто цичите ако је све у реду? Мислите да вашу недодирљивост гарантује пљување по Србији, Србима, РС, Вучићу, патријарху, САНУ...

Спасић: Нема проблема ако сте чисти

Марио Спасић из Савета за мониторинг каже да посао државе јесте да превентивним мерама и контролама води рачуна о поштовању закона и подзаконских прописа.
- У идеалном сценарију на сваких шест месеци треба да се проверавају финансије правних лица. Није реч ни о каквој хајци против НВО ни људи, то је замена теза! Ако радите у складу са законом, баш вас брига ко вас контролише. Представник сам НВО сектора и већ 15 година нема проблема с контролом. Они који су чисти не би требало да имају никаквих проблема с тим - наглашава Спасић.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

31.07.

2020.

Partneranonymous [нерегистровани] у 17:29

Podrška

Pridružujem se stavu M. Spasića da "nema problema ako ste čisti".

Одговори
чет

30.07.

2020.

majka [нерегистровани] у 17:04

ili svi ili niko

Samo jedno je Informer u pravu a to je da sve treba proveriti. Nije problem što Uprava proverava finansiranje pojedinih NVO i novinara, ali jeste problem što ne proverava i urednike i novinare provladinih medija. Tek kada na spisku budu i urednici i novinari ovog lista, pa i "Alo", Kurira, Politike, Novosti, Dnevnika, B92, Prve srpske televizije, RTS... odnosno svih onih koji dobijaju novac gradjana Srbije , gradjani će imati pravu sliku onoga što se oko njih dešava. Jer, nije dovoljno samo gledati račune onih koji navodno dobijaju novac spolja ili od nekog političkog neistomišljenika, već treba znati i račune onih koji dobijaju pare gradjana Srbije da bi pisali to što pišu ili da bi za nekog aktuelnog političara i njemu bliskih lica odradjivali neki posao. Kada bi se tako radilo onda bi videli da plaćaju i oni, ali plaćaju i ovi. Zato, ili svi ili niko.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси