Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суботица: У граду нико није надлежан за информације о вирусу корона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2020.

Аутор: Наталија Јаковљевић Извор: VOICE

Суботица: У граду нико није надлежан за информације о вирусу корона

Док се у јавности лицитира са могућим бројкама, шире се дезинформације, а грађани на локалном нивоу остају ускраћени за информације од јавног значаја које се тичу јавног здравља

У Суботици не постоји никаква двосмерна комуникација између надлежних институција, здравствених установа, градског Штаба за ванредне ситуације, па ни већине лекара, када су у питању информације које се тичу вируса корона. Новинари се о епидемиолошкој ситуацији информишу путем званичних канала, на сајту Опште болнице Суботица или путем повремених саопштења Штаба за ванредне ситуације. Везано за информације о броју заражених у суботичком Геронтолошком центру, Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE) није добио ни један одговор од локалних, ни државних институција. Док се у јавности лицитира са могућим бројкама, шире се дезинформације, а грађани на локалном нивоу остају ускраћени за информације од јавног значаја које се тичу јавног здравља.

Саговорници VOICE-а рекли су да је централизација података и ускраћивање свих релевантних информација медијима неразумно и да се тиме ствара неповерење у власт и узнемиреност код грађана, посебно на локалном нивоу. Отворено писмо које је потписао велики број медицинских радника указује на својеврсни бунт до којег су довеле управо манипулације медицином и истином.

Према информацијама Штаба за ванредне ситуације у Суботици од 20. јула, у Геронтолошком центру је поврђено 11 позитивних корисника на вирус корона са лакшом клиничком сликом који су су стабилног стања, као и три запослена радника која су у кућној изолацији.

VOICE се за додатне информације обратио Општој болници Суботица, која на свом сајту свакодневно објављује податке о броју заражених, хоспитализованих и отпуштених. Међутим, одговоре нисмо добили ни о томе, колико је у протеклом периоду укупно корисника Геронтолошког центра хоспитализовано у Општој болници у Суботицаи, нити какво је њихово здравствено стање, да ли има евентуално смртних исхода и има ли међу њима и хоспитализованих радника из Геронтолошког центра.

VOICE је питања упутио и Штабу за ванредне ситуације у Суботици о томе колико је укупно корисника Геронтолошког центра заражено и да ли се они налазе у Дому или су хоспитализовани у Општу болницу Суботица или у неке друге установе; какво је њихово здравствено стање, да ли евентуално има смртних исхода; колико је укупно запослених у Геронтолошком центру заражено, где се они налазе и у каквом су здравственом стању; да ли су сви корисници Дома и запослени тестирани на вирус; на који начин је вирус “ушао” у Геронтолошки центар; какве су додатне мере предузете у овом Центру, као и коме од медицинских радника, лекара, новинари могу да се обрате за изјаве везано за епидемиолошку ситуацију у Суботици. Одговоре нисмо добили.

Са истим питањима новинарка VOICE-а обратила и директору Геронтолошког центра у Суботици, који увек даје изјаве свим медијима, међутим, овај пут нам је речено да му је забрањено да даје изјаве и да се обратимо надлежном министарству за одговоре “које је једино надлежно да информише јавност”.

VOICE се писменим путем обратио и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и затражио одговоре на поменута питања, као и због чега директор Геронтолошког центра не може да даје изјаве новинарима као и раније и зашто ту функцију уместо надлежних у овом Центру обавља надлежно министарство. У одговору министарства упућени смо на линк са објашњењем да се преко њега можемо информисати у вези са темом којом се бавимо. С обзиром да линк вести који смо добили не садржи ни један одговор на наша питања, затражили смо да нам одговоре на сва претходно постављена питања. Одговоре нисмо добили.

Према незваничним изворима до којих је дошао VOICE од појединих запослених у здравственим установама, број заражених у Геронтолошком центру је минимум дупло већи у односу на последње објављене информације где се наводи број од 11 заражених.

Ускраћивање информација стварају узнемиреност и неповерење

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић подсетио је за VOICE да је уведен јединствени информациони систем за целу земљу, који води „Батут“, где би требало да се сливају сви подаци о тестираним, зараженим, леченим и преминулим особама из свих здравствених установа и да би из тог система требало да буде видљиво каква је ситуација у свакој локалној самоуправи.

“Међутим, ти подаци нису ажурирани за сваки дан по свакој општини, па је то створило утисак да се нешто крије. Било би добро и примерно ситуацији да поред давања саопштења о ситуацији Штаб за ванредне ситуације и локалне здравствене установе дају и додатне информације на питања новинара“, сматра Ненадић.

Додао је да не постоји законом уређена обавеза да се одговара на новинарска питања, мада би то требало да буде нормално у демократском друштву, па стога нема правне заштите уколико локална власт није отворена према грађанима.

“И медији и грађани имају другу правну могућност – да у вези са овим питањима постављају захтеве за приступ информацијама. Пошто је реч о информацијама које се тичу јавног здравља, рок за одговор на такве захтеве је 48 сати“, истиче Ненадић.

Према његовим речима, грађани би путем медија требало да имају могућност да добију одговор на сва отворена питања, јер саопштења могу бити нејасна или непотпуна.

“Уколико локалне самоуправе и установе не желе да пруже додатне информације, то ће бити на штету јачања поверења између власти и грађана, да створи узнемиреност или неповерење и да се у крајњој линији одрази лоше на борбу против пандемије“, каже Ненадић.

Др Мирослав Илић из Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици каже за VOICE да тоталитарна држава која тежи да све води централизовано има намеру да грађанима покаже да једино она има право да брине о њима, а да би јој били захвални, као и да оправда енормне издатке за које нико не зна колики су, а направљени су у време “ванредног стања” (респиратори, маске, лекови, “Ватрено око”, и друго).

„Зато не сме бити ’децентрализације’ података, да нико не сме ништа да пита“, сматра Илић.

Писмо лекара: Бунт због манипулација медицином и истином

Он је навео да је узрок отвореног писма лекара о смени Кризног штаба које је до сада потписало више од 2.700 здравствених радника реакција на манипулације медицином и истином.

„Када се томе дода и неумереност (све)власти у осионости обраћања на конференцијама за медије у којима се избегава објективна одговорност оних који су руководили понашањем грађана, а сва кривица пребације на ’унутрашње непријатеље’ и саме грађане, уз сталне претње ’полицијским часом’ – резултат је бунт самомислећих људи“, сматра др Илић.

“Такође, естрадно наступање епидемиолога који нису испунили једини свој задатак, а то је да брину о тачним бројкама оболелих и умрлих, насупрот потпуне маргинализације свих других лекара који директно лече најтеже оболеле пацијенте и стављају свој живот на коцку, заједно са медицинским сестрама и другим особљем, доводи до великог незадовољства”, каже Илић и додаје да се ни актуелни министри здравља нису најбоље снашли, тако да је и то разлог за отклон од политике према “струци”, то јест, истинитом и часном лекарству.

Немања Ненадић такође сматра да се сви поступци власти који се могу тумачити као манипулација или скривање података изразито штетни за сузбијање заразе јер нарушавају поверење које је неопходно да постоји у оваквим ванредним ситуацијама.

“С друге стране, потпуно је нормално и очекивано да постоји несналажење и да се могу јавити неусаглашености у подацима, јер је ситуација нова, јер се подаци попуњавају на много места и јер их можда не уносе сви на једнак начин. Власт може имати краткорочне интересе да се подаци штимују тако да изгледа као да је ситуација боља него што јесте у неком тренутку, на пример у оним недељама које су претходиле јунским изборима”, каже Ненадић.

Он наводи да, уколико се покаже да су подаци из базе заиста “филтрирани” како би показали бољу слику у том периоду, “такво поступање чини се неразумним”.

“Наиме, ми већ неколико година имамо ситуацију на политичкој сцени у којој је владајућа странка неприкосновена па њихова надмоћна победа на изборима свакако не би била доведена у питање ни да су грађани знали да је укупан број заражених и преминулих нпр. дупло већи него што је саопштавано, или да су и у предизборном периоду остале на снази неке од рестриктивних мера уместо што је прерано проглашена ‘победа над Короном’ и што је то коришћено у кампањи”, објашњава Ненадић.

Према његовим речима, сада би требало омогућити потпун увид у базу података из информационог система ЦОВИД-19 и радити на томе да се пољуљано поверење поврати.

Очекује нас дуга борба са Ковид-19

Др Мирослав Илић саветује грађанима да избегавају све затворене просторе и да у њима носе маску, да избегавају боравак међу великим бројем људи и да воде бригу о свакој прехлади или било ком свом обољењу, да не би били доступни вирусу.

“Бојим се да ће Ковид-19, као болест са којом се још упознајемо и која је врло опака морати још дуго да се боримо. Можда и читаву једну генерацију светске популације“, упозорава Илић.

Он је подсетио да се ПЦР тестови централизовано набављају у Кини, због чега је и купљено “Ватрено око”, а да све набавке иду преко државе и њених органа, “па и амбасадора, што смо видели на дочеку кинеских стручњака”.

„Тачност кинеских ПЦР тестова је веома упитна. Зато не сме нити један други произвођач или сертификована лабораторија да има ’контролу’ над кинеским тестовима“, сматра др Илић.

Без ПЦР тестова у Суботици

Суботичанка која је говорила за VOICE, а која је желела да остане анонимна, каже да није успела да се током јучерашњег дана тестира на корона вирус, зато што у Заводу за јавно здравље нема тестова.

„Следеће недеље морам у Будимпешту, међутим, у Заводу се нико не јавља на телефон, а ја бих да питам да ли раде ПЦР тест. Када их зовем преко централе, спуштају ми телефон. Већ две недеље зовем тај број, па сам отишла лично да проверим“, каже наша саговорница.

Додала је да јој је жена са термометром испред улаза у Завод објаснила да већ око четири недеље не раде ПЦР тестове, већ само оне на антитела.

“Мада, на улазу стоји исписано да је ПЦР тестирање 6.000 динара, и наведен је и рачун за уплату. Е сад, зашто не скину тај папир? Речено ми је да се ПЦР тестирање ради у Новом Саду и да њих треба да зовем. Тестирање и пут у Нови Сад па у Будимпешту ће ме скупо коштати. Смрт фашизму, а народ шта изабере – што каже Дубиоза колектив“, поручује ова Суботичанка.

Доступне збирне информације о броју заражених у старачким домовима

У установама социјалне заштите и домовима за смештај старих и одраслих особа потврђено је присуство вируса корона код 162 корисника и 94 запослена, саопштило је у уторак, 27. јула, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Присуство вируса потврђено је у геронтолошким центрима у Матарушкој Бањи, Руми, Београду (на Вождовцу), у Младеновцу, Књажевцу, Суботици и Новом Саду, Установи за одрасле и старије у Лесковцу, Дому за смештај старих у Сурдулици и дому за старе у Кули. До сада је излечено 644 корисника социјалне заштите и 242 запослена.

На основу последњег извештаја од 28. јула, на сајту Опште болнице Суботица наведено је да је у последња 24 сата у Ковид респираторној амбуланти Опште болнице Суботица обављено 37 прегледа, од тога је шест пацијената задржано на болничком лечењу. Истовремене, на даљу кућну изолацију отпуштено је 12 пацијената у опорављеном стању.

Тренутно се на болничком лечењу у Ковид делу болнице (Ковид инфективно одељење, Ковид центар, Ковид јединица интензивног лечења) налази укупно 98 пацијената, од којих је 11 у Ковид јединици интензивног лечења, а седам на механичкој вентилацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси