Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Адвокат породице Ћурувије: Оптуженом Кураку продужен пасош Србије, под заштитом је
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 09. 2020.

Извор: Бета

Адвокат породице Ћурувије: Оптуженом Кураку продужен пасош Србије, под заштитом је

Адвокат Слободан Ружић, пуномоћник породице новинара Славка Ћурувије, убијеног 1999. године, изјавио је вечерас да је Мирославу Кураку, оптуженом да је био непосредни извршилац тог убиства, продужен пасош Србије.

"Дакле то је неко урадио, очито то значи да је он (Курак) под заштитом", рекао је Ружић за РТС.

Из оптужнице и медија потичу сазнања да је Курак који је у бекству и суди му се у одсуству, отишао у Африку, где се, како се писало, "посветио организовању лова на крупну дивљач".

Председник Комисије за истраживање убистава новинара, Веран Матић је рекао у истој емисији РТС-а, да је из свих комуникација које је досад имао, закључио да за Кураком није било "циљане потраге", а "сви знамо отприлике где се он налази, знају и органи".

Адвокат Ружић је рекао да јучерашње укидање првостепене пресуде у случају Ћурувија не значи да се суђење враћа на почетак, већ да је Апелациони суд који је тако одлучио, дао налог шта треба да се уради поново, те он  током наредне године очекује правоснажну пресуду за то убиство.

Он сматра да ће нови првостепени поступак трајати највише пет-шест месеци, а следи пресуда и жалбе, после чега Апелациони суд мора да донесе коначну одлуку."Ћурувија, после више од двадесет година од убиства, заслужује правду. Очекујем осуђујућу пресуду", рекао је Ружић за РТС.

Ружић је рекао да су сви докази већ изведени, а да је Апелациони суд образложењем своје одлуке отворио пре свега питање које је већ било отворено одмах после првостепене пресуде, о томе да је првостепени суд "увео НН лице" као непосредног извршиоца убиства, што је Апелациони суд, као другостепени, оценио као прекорачење оптужбе.

Како је рекао адвокат Ћурувијине породице, постоје и други догађаји где су људи Службе државне безбедности чинили "најстрашније злочине крајем 1990-их година и почетком 2000. године".

Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, рекао је да је 15 година требало да се заврши истрага, четири године је трајало првостепено суђење и то уз опструкцију у оба дела.

"За мене је заједнички именитељ целог овог случаја и многих других, тотална опструкција, из различитих углова, различитих сегмената друштва", нагласио је Матић.

Коментаришући одлуку Апелациног суда, он је истакао да се из образложења не види да суд оспорава доказе као мањкаве, што му изгледа као "оптимистично у ономе што следи у новом суђењу".

Он је рекао да ће Ћурувијине колеге, новинарска удружења и комисија коју он води, и даље пажљиво пратити суђење.

Новинарка Љиљана Смајловић је у истој емисији РТС рекла да је Ћурувија све време био "под мерама" Службе државне безбедности праћен и прислушкиван, подсетивши како су драконски кажњавани листови које је водио "Дневни телеграф" и "Евопљанин".

"Одложена правда је ускраћена правда", цитирала је амерички изреку Смајловић, сарадница Ћурувије.

Ћурувија је убијен априла 1999. на улазу зграде у којој је становао у Београду. Првостепено су осуђени некадашњи шеф ДБ Радомир Марковић и шеф београдског центра Милан Радоњић на по 30 година, а Ратко Ромић и Курак на по 20 година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси