Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стаменковић: Радна група за безбедност новинара добар механизам сарадње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Стаменковић: Радна група за безбедност новинара добар механизам сарадње

Заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић оценио је данас да је Радна група за безбедност новинара добар механизам сарадње, напомињући да зна да ствари нису савршене и да су од појединих новинарских удружења увек критиковани да као тужилаштво и полиција не чине довољно на заштити новинара.

Стаменковић је, у онлајн дебати у организацији канцеларије представника ОЕБС за слободу медија, рекао да су у Републичком јавном тужилаштву још 2015. године написали протоколе за нижа тужилаштва којима се предвиђа ургентно деловање у случајевима напада на новинаре.

Сада се ради на изменама тих протокола, прецизирањем упутстава, рекао је Стаменковић и напоменуо да није проблем у великим градовима, где и јесте седиште већине медија, већ у мањим срединама.

Радићемо на томе и надамо се сарадњи са новинарским удружењима, рекао је Стаменковић.

Србија је једна од ретких држава у којима постоји законска одредба да су новинари посебно заштићени и ту смо у доброј позицији, а не улазим у друге делове закона где је можда потребно боље прецизирати одредбе заштите новинара и медијског извештавања, рекао је Стаменковић.

Имамо проблем у пракси, када говоримо о дигиталној области поставља се питање ко је новинар. То су људи који раде у редакцијама, имају прес легитимације и то је у реду, али када уђемо у дигиталну сферу то питање није у потпуности разјашњено, предочио је Стаменковић.

Свако ко објави било коју информацију на интернету, ако се он сматра новинаром и тражи заштиту, ми немамо толико људи да је пружимо, истакао је он.

Стаменковић је додао и да постоји утисак да шта год Републичко јавно тужилаштво са полицијом учини у погледу заштите новинара, од појединих представника удружења новинара биће критиковани да ништа не чине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси