Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јуроњуз у Србији добио дозволу за емитовање програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2020.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Јуроњуз у Србији добио дозволу за емитовање програма

Након Њузмакс Адрије, коју је покренула Јунајтед медија, Србија би од ове јесени требало да добије још један кабловски инфо канал, као део међународног медијског система, а иза којег стоји Телеком Србија

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је на седници одржаној 15. септембра издало дозволу за пружање медијске услуге телевизији Јуроњуз (Euronews), која је тако уврштена у Регистар медија као пружалац кабловске, сателитске и ИПТВ услуге, с периодом важења до септембра 2028. године.

РЕМ је констатовао да је фирма Euronews д.о.о. из Београда, издавач медија, доставила уговор на основу којег стиче право да буде сервис у оквиру међународног информативног канала Јуроњуз са седиштем у Лиону.

У програмском елаборату нове телевизије пише да је програм намењен целокупној популацији и да ће се емитовати на српском језику. Ради се о чисто информативном програму: 80 одсто садржаја производиће сами, а по 10 одсто биће удео домаћих, односно страних, европских независних продукција.

Као што је најављено, главни и одговорни уредник нове телевизије, која би требало да се зове Јуроњуз Србија (Euronews Srbija), биће Бојан Бркић, дугогодишњи заменик главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а. По наводима из медија, он је директно одговоран Франсоаз Шампи, главној уредници програмских садржаја Јуроњуза.

Још једна медијска филијала

То заправо значи да би домаћа медијска сцена у врло кратком периоду могла постати богатија за чак две телевизије које су део међународних медијских система.

Подсећамо, и Јунајтед медија, као део Јунајтед групе, покренула је продукцију информативног програма Њузмакс Адрија (Newsmax Adria), с идејом да прерасте у посебан телевизијски канал с центрима у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Директор вести и програма Њузмакса Слободан Георгиев раније је изнео став да је тако нешто „потребно људима у Србији који су изложени хаосу и поплави информација које емитују ‘ПР станице’“.

Ипак, када је у јулу 2019. године објављена вест да ће међународни информативни канал Јуроњуз у сарадњи са Телекомом Србија покренути сервис у Србији, било је то поприлично изненађење за домаћу медијску сцену. Поједине недоумице још увек нису разјашњене.

Стопроцентни власник домаћег Јуроњуза је Arena Channels Group из Београда (до ове године та фирма се звала HD-Win), која је, опет, у стопроцентном власништву Телекома Србије и управља каналима Арена. Предлог уговора две компаније означен је као пословна тајна.

„Промоција поузданих и независних медија“

Цензоловка је покушала да од Радета Гојсовића, одговорног за заступање фирме Еуронеwс д.о.о., сазна какве су обавезе нове телевизије према Јуроњузу, с обзиром на то да телевизија из Лиона нема власничког удела у Arena Channels – међутим, одговор још увек нисмо добили.

Без одговора су остала и питања када ће почети емитовање програма (најављено је за јесен) и докле се стигло са ангажовањем око 100 људи, колико је прошле године најављено да ће радити на новој телевизији. Тренутно их је, како се наводи у записнику са седнице РЕМ-а на којој је разматран захтев за издавање дозволе новом кабловском инфо каналу, запослено петоро.

Оно што је доступно јавности јесте уверење Телекома да „Јуроњуз (Euronews) намерава да промовише поуздане и независне медије у Србији, а потенцијално и на другим територијама где је српски језик у употреби“.

У њиховом саопштењу, по озваничењу сарадње, истакнуто је да „покретање Јуроњуз Србија (Еуронеwс Србија) представља део стратешке амбиције Euronewsa да се позиционира као прва глобално-локална медијска кућа у свету“. (У Регистар медијских услуга РЕМ-а телевизија је уписана под именом Еуронеwс, не Еуронеwс Србија, оп. а.).

Новинар Вукашин Обрадовић тада је у коментару за НИН написао да „свако ко иоле познаје медијску ситуацију у Србији, остаје збуњен пред самом помисли да управо власт која контролише највећи број медија у Србији доводи Јуроњуз“.

С друге стране, он је констатовао и да је „тешко претпоставити да ће Јуроњуз зарад било каквих интереса дозволити да се, макар и као франшиза, под његовим окриљем емитује програм са стандардима које преферира овдашња власт“.

Када је објављено име главног и одговорног уредника нове телевизије, новинар Миша Бркић био је много оштрији. Он је казао да је, с оваквим кадровским решењем, Јуроњуз успео да му „огади новинарски занат, Европску унију и европске вредности“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси