Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чланови Конгреса критиковали Мајкла Пека због промена у Гласу Америке и другим агенцијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2020.

Извор: Глас Америке

Чланови Конгреса критиковали Мајкла Пека због промена у Гласу Америке и другим агенцијама

Чланови Конгреса из обе странке рекли су да страхују да су Глас Америке и друге медијске агенције које финансира америчка влада у опасности да изгубе свој кредибилитет због потеза новог директора Мајкла Пека.

Пек, Трампов кандидат потврђен у Сенату, је под константном критиком обе странке откад је постављен у јуну.

Поводом његових потеза, Конгрес је сазвао претрес на којем се он није појавио уз образложење да не може да стигне због других обавеза, упркос томе што му је члан Представничког дома Елиот Енгел упутио обавезујући позив да дође.

„Показао је огромно непоштовање према овом одбору и надзорној улози коју има према Агенцији. Он није особа за тај посао, треба да да оставку. Ако то не уради, треба да га отпусти председник“, казао је Енгел.

Претрес у Конгресу био је прва прилика да се испитају Пекови потези и зашто је сменио све директоре у Агенцији за глобалне медије под којом су Глас Америке, Радио Слободна Европа, Радио Слободна Азија и други медији.

Публика од 350 милиона људи

Годишњи буџет Агенције за глобалне медије је око 800 милиона долара чиме се финансирају програми на 62 језика за 350 милиона људи широм света.

Републикански представник из Тексаса Мајкл Мекол оценио је да је Пеково одсуство показало „непоштовање воље Конгреса“. Посебно је критиковао Пекову одлуку да замрзне 18 милиона долара намењених Фонду за отворене технологије.

Верујем да је на тај начин угрозио подршку која је потребна због нереда у Хонг Конгу, Белорусији„, рекао је Мекол.

Откад је дошао на чело Агенције, Пек је отпустио директоре Радија Слободне Европе и Слободне Азије, као и Мреже за емитовање програма на Блиском истоку, намерио да смени борд Фонда за отворене технологије, а посебно је одбио да продужи Ј1 визе новинарима који раде у Гласу Америке.

Агенција за глобалне медије је у јулу почела процес ревизије Ј1 виза за стране новинаре који раде у Гласу Америке и одлучила да их не продужи. Најмање петоро је до сада напустило САД.

У Конгресу су сведочили и бивши директори и запослени у Агенцији за глобалне медије и истакли како су промене од јуна укинуле заштиту коју уредници имају од политичког утицаја са стране и да су угрозили функционисање медијских редакција.

„Веома сам забринут да ће непостојање заштите од политичког утицаја угрозити имиџ целе Агенције. Наша репутација – да говоримо истину – је суштина нашег деловања. Овако, не само да су угрожене вредности које заступамо као земља, већ и национална безбедност„, рекао је Рајан Крокер, бивши члан борда у Фонду за отворене технологије.

Сведоци у Конгресу су рекли да угрожавање уредничке слободе подразумева стављање одређених садржаја на интернет странице, покушаје представника Агенције да учествују на уредничким састанцима о изборима, смена Стивена Спрингера који је био уредник стандарда у Гласу Америке, масовно отпуштање директора медијских кућа под окриљем Агенције, одлука да се не обнове визе новинарима, а поменули су и Пекове интервјуе у којима је рекао да је Агенција идеално место „за постављање шпијуна“.

„Ништа у мојих 17 година каријере није ни близу овом изузетно погрешном управљању агенцијом, злоупотреби ауторитета, кршењу закона – као што је ово што ради Мајкл Пек“, рекао је бивши главни финансијски званичник УСАГМ Грант Тарнер.

Пек је некадашњи независни филмски и телевизијски продуцент и на челу је једне конзервативне фондације. Своје потезе је правдао тиме да жели да сачува уредничку независност и да Агенција ефикасније испуњава свој задатак. Истицао је и да су до његовог доласка рађени бројни пропусти.

Ипак, на седници на којој је потврђен у Сенату, Пек је обећао да ће штитити независност Гласа Америке.

На претресу у Конгресу, републиканац Скот Пери правдао је Пекове потезе и констатовао да је у прошлости у Агенцији било безбедносних пропуста.

Неколико чланова Одбора преиспитивало је Пекове коментаре о „шпијунима у Гласу Америке“.

Када неко из америчке владе новинара означи шпијуном, ко ће му било где више веровати? Ко ће их запослити? Овај човек се понаша изузетно безобзирно и треба да буде смењен„, рекао је демократски конгресмен Хоакин Кастро.

Представници у Конгресу су обећали да ће наставити да надзиру дешавања у Агенцији за глобалне медије, упркос надолазећим изборима и пандемији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси