Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта је пресудило ријалити програмима да пређу у ноћни термин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2020.

Аутор: Николина Ракић Извор: РТС

Шта је пресудило ријалити програмима да пређу у ноћни термин

До краја године ријалити програми требало би да добију нови термин емитовања – од 23 сата увече до 6 ујутру. Након што РЕМ изради "правилник о емитовању ријалити програма присилног окружења", нацрт иде на јавну расправу, а затим и на мишљење Министарству.

Изјава у којој учесник ријалитија прети убиством другом учеснику није наишла на осуде: "Убићу Станију Добројевић лично или преко мојих људи, ако ми се искрено не извини за оно што ми је увредила децу. И убићу сваког у животу ко ми буде споменуо дете". То је рекао Кристијан Голубовић.

Ипак, чини се да су те речи пресудиле су да ријалити програми имају нови термин емитовања. Према Одлуци РЕМ-а такви садржаји емитоваће се од 23 до 6 сати ујутру.

"Оно што је до Савета РЕМ-а ће бити релативно брзо, ми смо донели одлуку. Канцеларија ће урадити релативно брзо тај правни део посла, поготову јер већ постоји препорука о времену емитовања", наводи Слободан Цвејић, члан Савета РЕМ-а.

Досадашње препоруке се, каже члан РЕМ-а нису поштовале. То је и један од главних разлога за доношење новог прописа.

"За препоруке се обично каже да оне служе за уједначавање праксе у једној области. Једино што се уједначило је пракса сталног појављивања таквих сцена и врло негативног утицаја, стално кажемо на младе, али ово има негативан утицај на цело становништво", додаје Цвејић. 

На изговорену претњу Кристијана Голубовића тужилаштво није реаговало, али ће разматрати кривичну пријаву коју је против учесника ријалитија поднео РЕМ. И претходних година, кажу у Удружењу судија и тужилаца, у таквим емисијама је било кривичних дела која су се нашла пред тужилаштвом, и то најчешће – увреде, угрожавање сигурности, лаке и тешке телесне повреде.

"Тужилаштво уколико има сазнања може да реагује само, међутим уобичајено је то дакле да лица која се осећају угрожено или су оштећена то прво пријављују полицији, која даље консултује тужилаштво да би онда надлежно тужилаштво дало квалификацију и усмерило предистражне поступке. Није претерано тешко утврдити шта се догодило имајући у виду константан аудио и видео-надзор у тим емисијама, односно снимак самог догађаја и велики број сведока", наводи Лазар Лазовић из Удружења тужилаца и судија Србије. 

Двадесетчетворочасовни живот пред камерама у Србији се емитује већ 14 година. Мењао се формат, број сати посвећених таквим садржајима, али и утицај који могу имати на оне који их прате.

"Оно што је проблем, што медијски садржаји имају тенденцију да се високо нормализују у друштву, тако да и много тога што смо гледали и што бисмо приватно рекли да је неприхватљиво, када добије медијски простор и тако широку распрострањеност добија и ризик од нормализације таквог понашања", каже психијатр Невена Чаловкс Херцог.

Емитовање ријалити програма у региону је различито регулисано – још пре четири године Црна Гора је одлучила да су такви садржаји дозвољени после 23 сата, али се то ограничење не односи на кабловске програме.

У суседној БиХ отишли су сат даље, па се ријалити програми могу гледати само после поноћи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси