Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бањац: Професија доведена на ниво просјачења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2020.

Извор: ФоНет

Бањац: Професија доведена на ниво просјачења

Медијска сцена је апсурдна, уредништво и новинари себе аутоцензуришу и цензуришу, и не желе да причају о стварима које су очигледне, изјавио је ФоНету аутор емисије "Обавезно - Необавезно" Смиљан Бањац и оценио да "истину једноставно не смете да изнесете, а ако то и урадите, медији је окрену да буде потпуно другачија".

Он је у серијалу разговора Преступ, посвећених медијској сцени, указао да је стање "горе него деведесетих", за шта је одговоран Александар Вучић, "човек који ведри и облачи".

Подсетивши да су се за време Вучићевог мандата на месту министра информисања, догађале "многе страшне ствари, чистке у медијима и драконске казне", Бањац је рекао да Вучић то жели да "затрпа и заборави" и да му грађани "опросте то, што је недопустиво и немогуће".

"У то време су новинари и медији кажњавани драконским новчаним казнама, а сада се физички кажњавају. Довољно је да новинара назови уредник назива разним именима, има тога сигурно у медијима, да буду ниподаштавани и шиканирани. Због тога је новинарска професија девалвирана и доведена на ниво просјачења", предочио је Бањац.

За њега бити новинар значи бити "на лицу места и преносити истину у служби грађана", што би требало да импонује, али је то "потпуно ишчашено, заборављено и занемарено и сада се ради само о личним интересима".

Говорећи о одласку Игора Бракуса и њега са Радија Лагуна, Бањац је објаснио да се то догоди "када се медији укрсте са огромним капиталом".

Бањац је нагласио да "не може да криви" власника Радија Лагуна Дејана Папића, јер је у питању његово власништво, иако су Бракус и он направили "веома слушан програм културног карактера".

Како је прецизирао, разлог њиховог одласка је "у томе коме је радио продат, без обзира на то да ли се ради о човеку који има свој новац, или је то наш новац који му је дат" да би купио радио.

"Мене, Игора и колеге то не интересује, битан је морални аспект. Ако смо нешто градили, наследили, па и доградили, у лепом, урбаном и правом грађанском смислу, и дође неко с новцем да то поништи и купи, онда то не води ничему", указао је Бањац.

Упитан зашто се већина радио станица претворила у велике џубоксове, Бањац је одговорио да је за то одговорна форматизација радио програма.

"Када се радио стави у калуп, и када радијски новинари, који заправо и нису новинари, него раде оне man show, дижу реглере и говоре колика је темпрература, и имају 10 секунди да најаве песму, то више апсолутно није радио", изричит је Бањац.

Према његовој оцени, Радио Лагуна био је "нешто посебно" баш због тога што је форматизација програма изостала, јер је било "говорних сегмената и сјајних гостију", јутарњих и дневних програма који су "промовисали културу".

Када се додају рокенрол стандарди као музички начин изражавања, истиче Бањац, онда се добија "прави радио".

Њему се чини да је новинарска солидарност "парцијална" и да зависи од тога како се новинари "симпатишу као људи и колеге".

Он сматра да је оправдано ако изостане солидарност, уколико се праве "вештачки напади" на новинаре таблоидних медија.

Бањац наводи да су људи који раде у медијима су "много тога прошли", али и да има "приучених", младих, који можда не знају како се "неке ствари" у медијима раде, како ствари могу да се "нашминкају на телевизији", како се и у које време пласирају.

"Новинарски посао је једно, а рад у пропаганди друго. Када се ради о пропагандистима који себе сматрају новинарима, не могу да их подржим", закључио је Бањац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси