Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж би могао да заврши у најозлоглашенијем затвору САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2020.

Аутор: Бета-АП Извор: Н1

Асанж би могао да заврши у најозлоглашенијем затвору САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж вероватно ће бити послат у савезни затвор Супермакс у Колораду ако буде изручен Сједињеним Државама и осуђен за шпијунажу, изјавила је данас пред британским судом бивша управница Казнено-поправног центра Метрополитен у Њујорку Морин Бејирд.

Она је, сведочећи на суду који одлучује о Асанжовом изручењу САД, рекла да би он морао да „умире“ да би изашао из вероватно најозлоглашенијег затвора у Сједињеним Државама.

Амерички тужиоци подигли су оптужнице против 49-годишњег Аустралијанца у 18 тачака због објављивања тајних државних докумената, за које је запрећена максимална казна од 175 година затвора.

У јуну је Министарство правде САД проширило отпужницу против Асанжа у којој је наведено да је био у завери с припадницима хакерске групе и да је настојао да регрутује и друге хакере који би његовом Викиликсу достављали поверљиве информације.

Асанжови адвокати кажу да су америчке оптужбе политички мотивисане и да представљају злоупотребу моћи која ће угушити слободу штампе.

Они тврде да Асанж као новинар има право на заштиту на основу првог амандмана америчког устава, и кажу да су објављени документи разоткрили америчку војну неправду. Међу документима које је објавио Викиликс био је и видео снимак напада хеликоптера Апач америчких снага из 2007. године у Багдаду у којем је убијено 11 људи, укључујући два новинара Ројтерса.

Адвокати су навели и да Асанж пати од широког спектра менталних проблема, укључујући склоност ка самоубиству, што би тешки затворски услови у САД додатно погоршали.

Бејирд је рекла да ће се Асанж вероватно суочити са најтежим затворским условима које САД могу да наметну, условима који могу да доведу до низа менталних проблема, укључујући анксиозност и параноју.

„Из свог искуства, од скоро три деценије рада у савезним затворима, сложила бих се да дуготрајна изолација може да има озбиљне негативне ефекте на ментално здравље затвореника“, рекла је она.

Рекла је да ће Асанж вероватно бити држан под посебним административним мерама ако буде изручен САД-у, како у истражном притвору, тако и после осуђујуће пресуде, због забринутости америчке владе за националну безбедност.

Према овим мерама, које су дискреционо право америчког државног тужиоца и које су коришћене за осуђене терористе, затвореници готово цео дан проводе затворени у ћелијама без контакта са другим затвореницима и са спољним светом.

С обзиром да ће највероватније бити захтеване посебне административне мере, Бејирд је рекла да ће он вероватно завршити у Казнено поправном заводу (ADX) у Колораду, „осим ако се не догоде озбиљне промене у његовом медицинском статусу“.

Позивајући се на пример осуђеног терористе Мустафе Камела Мустафе, Бејирд је рекла да би Асанж морао да „скоро умире“ да би био пребачен у другу установу.

Мустафа, који је познат и као Абу Хамза, а некада је био свештеник у џамији у Лондону, изручен је из Велике Британије у САД 2012. године.

Ампутиране су му обе руке и слеп је на једно око. Посебне административне мере су му наметнуте убрзо после изручења, а он је последњих пет година смештен у посебну безбедну јединицу (ADX).

Асанжово саслушање о изручењу, које је одложила пандемија корона вируса, требало би да се заврши ове недеље.

Супермакс се сматра најбезбеднијом америчком казненом установом. Овде су смештени неки од најозлоглашенијих криминалаца у земљи.

У овом затвору казну служи мексички нарко бос Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, Закаријас Мусауи, припадника Ал Каиде који је помогао да се испланирају напади од 11. септембра, Рамзи Јусеф, одговоран за бомбардовање Светског трговинског центра 1993. године.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

30.09.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 17:50

novinari, gde ste?

Što se novinarska udruženja ne oglase? Pravda za Asanža!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси