Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НКСС и УЛУС: Саопштење Министарства о упаду на изложбу - најсрамотније икада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

НКСС и УЛУС: Саопштење Министарства о упаду на изложбу - најсрамотније икада

Асоцијација Независна културна сцена Србије и Удружење ликовних уметника Србије - УЛУС оценили су данас да је Министарство културе и информисања Србије 15. октобра објавило "најсрамотније саопштење у историји те институције" и да ниједан министар од Минхена 1937. године није се усудио да говори о "дегенерисаној уметности".

"Приказивање и афирмисање скаредних и неморалних садржаја, заогрнуто плаштом наводне стваралачке креативности, с пуним правом изазива негативне реакције највећег дела јавности", или "изложба са овако ужасавајућим појединим радовима није смела да буде отворена", цитирала су ова два удружења делове из саопштења Министарства културе и информисања.

Таквим саопштењем, уместо да заштити слободу уметничког стваралаштва, Министарство културе је охрабрило хулигане да надаље они одређују шта је права, а шта није права уметност и да батинама деле правду у позориштима, у галеријама и на концертима, наводи се у реаговању две организације.

Није да цртеж "Кењкавац" није смео да се деси, није смело да се деси да у Београду скинхедси убију дечака Душана Јовановића, само зато сто је био Ром. Није да изложба "Капија - и кад боли, истина је лијек" није смела да се деси, бомбардовање Тузле није смело да се деси, поручују АНКСС и УЛУС.

Није да представа "Сребреница. Кад ми мртви устанемо" није смела да се деси, Сребреница није смела да се деси. Срам вас било, поручује се у заједничком саопштењу.

Министарство културе јуче је осудило насиље, али и "скаредне садржаје" изложбе у Земуну. Министарство је саопштило да осуђује сваки вид насиља над уметничким слободама и угрожавање физичког интегритета аутора, али и оценило да приказивање "скаредних и неморалних садржаја заогрнуто плаштом наводне стваралачке креативности с пуним правом изазива негативне реакције".

У саопштењу се наводи да напад није смео да се догоди, али да ни изложба "са онако ужасавајућим појединим радовима није смела да буде отворена".

Београдска полиција ухапсила је шест особа, за које се сумња да су пре неколико дана упале на изложбу у Старој Капетанији у Земуну и уништиле изложене радове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси