Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник БИРН-а: Зашто бивша портпаролка Светске банке не разуме истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2020.

Аутор: Милорад Ивановић Извор: Време

Одговор на текст Весне Костић, О новинарству, Време, 15.10.2020.

Уредник БИРН-а: Зашто бивша портпаролка Светске банке не разуме истраживачко новинарство

Весна Костић, некадашња портпаролка Светске банке у Београду, у тексту под називом „О новинарству” објављеном у прошлом броју недељника „Време” износи тезу како су за понашање политичара у Србији најодговорнији новинари - и то изгледа највише новинари БИРН-а.

Авај, да су само новинари бољи ни политичари нам не би били арогантни и неваспитани. 

Искористивши као повод текст нашег бившег колеге Слободана Георгијева, Весна Костић се у ствари обрачунава са нашом редакцијом, као неко ко је „до танчина” упознат са „непрофесионалним извештавањем БИРН-а”.

Јер за Весну Костић, професионалног ПР-а, највећи домет новинарског професионализма изгледа је релативизација. 

Тако је још давне 2015. године, када је БИРН истраживао малверзације око тендера за испумпавање воде из рудника Тамнава, управо Весна Костић, тадашња портпаролка Светске банке у Србији, новинаре БИРН-а упутила на ЕПС као једини извор информација о том послу јер је тендер спроведен у складу са српским законом. 

Да би касније цело истраживање релативизовала тиме што у тексту није споменуто да је посао фивансирала Светска банка. Као да то мења било шта од чињеница да је тендер додељен мимо прописаних услова и то фирми која финансира СНС и нема никаквог претходног искуства на сличним пословима. 

Као што ни релативизација „бројеви се не слажу ни у многим другим земљама” не мења чињеницу да је власт лагала грађане о броју умрлих од вируса корона, о чему је БИРН такође писао. А притом није ни тачна. 

Осим Србије, једина земља која је ухваћена у оваквој лажи за сада је Иран. Тамошње власти су, највероватније због избора и прославе Дана револуције, одлучиле да фалсификују податке тако што су рекли да је у тој земљи од короне умрло 14.000 пацијената, иако је прави број био троструко већи - преко 42.000.

Весна Костић као пример наводи Велику Британију, где је у току само једног дана број умрлих смањен за нешто више од 5.000. Сигурно је текст прочитала даље од наслова где је објашњено због чега се то десило. До тог тренутка Британци су у статистику умрлих рачунали све који су преминули 60 дана након првих знакова болести. Лекари су на основу научних истраживања закључили да је то претерано дугачак период и одлучили да се променити методологија – да се међу жртве короне рачунају само они који умру 28 дана од почетка болести.

Србија од почетка пандемије није мењала методологију бројања умрлих и заражених. Председник Вучић је 27. марта 2020. рекао да “ми рачунамо све преминуле који су заражени као да су преминули од короне”, док је Предраг Кон казао да се “овде код нас практично сви они који су ковид позитивни и који након тога доживе смрт третирају као умрли од ковида”.

Увидом у државни Информациони систем Covid 19, БИРН је утврдио да је у периоду од 19. марта до 1. јуна у ковид болницама преминуло 1080 пацијената са симптомима короне (од тога их је 630 сигурно било позитивно непосредно пре смрти) док је званични податак био да је у том периоду умрло 244 пацијената.

Костић у свом тексту великодушно даје савете шта би новинари БИРН-а требало да ураде – да објасне како се подаци убацују у систем, да ли постоје дупликати, шта на све то каже Светска здравствена организација… Требало би пуно простора да се одговори на сијасет ових питања, али за тим заправо нема ни потребе – све то је већ детаљно објашњено у текстовима „Како се броје жртве новог вируса”, „Број умрлих и заражених вишеструко већи од званично саопштеног” и „Саветница премијерке координатор за коришћење Информационог система Цовид-19”, који се налазе на нашем сајту www.javno.rs.

Треба коначно скинути рукавице и рећи истину – у Србији није било никакве методолошке грешке нити програмерског квара – код нас је, попут Ирана, јавност свесно обманута. 

Као што треба рећи и да се новинарски кредибилитет не гради на релативизацији него на поштеном извештавању. А такво извештавање највише иритира и политичаре и портпароле.

Милорад Ивановић, главни и одговорни уредник БИРН Србија

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.10.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 21:58

УХ, УХ....

На жалост, поштено извештавање и БИРН не иду заједно, ни у време С.Г, ни у време М.И.
То је бар познато!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси