Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова С УНС-У: Новинари о новинарству, а не апаратчици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2020.

Извор: Nova.rs

Нова С УНС-У: Новинари о новинарству, а не апаратчици

Запослени у редакцијама Нова С и NewsMax Adria саопштењем су реаговали на данашњи позив Удружења новинара Србије да се новинари Н1, Нова С и Нова.рс одупру, како су навели, притиску власника.

Саопштење запослених у редакцијама Нова С и NewsMax Adria преносимо у целости:

УНС је у саопштењу оптужио новинаре који раде у медијским кућама у оквиру United Media, тако и новинаре Нова С да не раде професионално и да крше етичке норме новинарства приликом извештавања у случају објављивања информације о одлуци суда у Швајцарској а по тужби господина Драгана Шолака једног од сувласника United grupe.

Ово саопштење је дошло као последица незадовољства УНС-а после одлуке суда у Швајцарској да том удружењу не да пресуду коју је донео у поступку који је господин Шолак водио против неколико српских медијских кућа.

Није јасан мотив УНС-а да се одлучи на овакав корак осим ако не желе да ниподаштавају рад новинара који су једни од ретких који у Србији раде поштујући етички кодекс. УНС није Савет за штампу и овакво понашање више личи на медијску одмазду оних који верује да је чланство у таквој организацији доказ да су новинари.

УНС је организација проблематичне прошлости која је због свог подилажења властима у деведесетим остала без новинара који су имали образа и поштења и који су имали неки новинарски кредибилитет.

О одговорности чланова УНС-а за промоцију рата и ратне политике и политике етничког чишћења написане су и објављење књиге, а бешчашће неких чланова те организације постало је пример како не треба радити ако си новинар.

Нити су новинари Нова С дужни да полажу рачуне некаквом удружењу у коме је гро чланова из медија који директно и свакога дана крше сва новинарска правила, нити је то удружење достојно да говори о томе да ли неки други новинари, а посебно прави новинари, раде по стандардима новинарске професије.

О томе шта ће се и како објавити, питати одлучују искључиво наши уредници и новинари, који, на жалост, због таквог става и јесу свакога дана на мети моћника и из политике и из бизниса и из квази парановинарских кругова.

УНС би за почетак могао да научи своје чланство, а гро чланова су људи који раде у такозваним јавним сервисима, како да на професионалан начин раде свој посао, могао би да се изјасни о одговорности својих чланова за ратнохушкачко извештавање током ратова у некадашњој Југославији, да врати имовину која му не припада, па да онда буде достојан да са другим колегама разговара о новинарству и новинарској етици.

До тад, позивамо их да и даље са пажњом прате наш програм јер ту имају шта да виде и чују.

Запослени у редакцијама Нова С  / NewsMax Adria:

Јелена Алексић, Милан Павићевић, Кристина Шарић, Маја Николић, Данило Машојевић, Слободан Георгиев, Рада Ђурић, Алекса Максимовић, Жељко Вељковић, Пера Вукашиновић, Марко Ћопић, Марко Новичић, Анита Икановић, Марија Бошковић, Владимир Јовић, Бојана Кесић, Немања Видић,Јелена Кикић, Жана Булајић, Горан Димитријевић, Немања Врањковић, Јелена Нешић Милић, Дејан Шпољић, Јасмина Добриловић, Никола Јовановић, Вера Николић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси