Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борба против таблоидних лажи Сизифов посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Таблоиди који нападају опозицију изгубили бројне судске спорове због неистина

Борба против таблоидних лажи Сизифов посао

„Мали, сиромашни новинар из Ивањице“, како себе воли да назива власник Информера Драган Ј. Вучићевић, поново се обрушио на Данас иако упорно говори да смо „малотиражни и неутицајни“.

Наиме, он је гостујући јуче у Јутарњем програму ТВ Пинк оптужио наш лист да је „хејтерски“ и да води политичке кампање, те да Дража Петровић „са тиражом од 2.000 примерака“ не може њега да учи новинарству.

Вучићевић је, међутим, заборавио да спомене да његов лист на дневном нивоу крши Кодекс новинара Србије, да им само на насловници изађе бар једна лажна вест, као и да је готово немогуће избројати колико су судских спорова изгубили због изношења лажи и клевета.

Последњи процес који је Вучићевић изгубио је у спору који је против њега покренуо лидер Двери Бошко Обрадовић.

У правоснажној пресуди Апелационог суда изреченој крајем прошле седмице власнику Информера је наложено да Обрадовићу исплати 100.000 динара јер га је назвао фашистом.

Обрадовић је тим поводом изјавио да је за њега као и за Двери то огромна морална сатисфакција, али да сматра да режимски медији неће престати са оваквим негативним кампањама „јер је финансијска казна мала и они су је унапред укалкулисали у свој годишњи буџет“.

– Они све ово раде по налогу владајућег режима од кога добијају и огромне субвенције од народних пара из државног буџета, тако да све казне које стално плаћају због клеветања и вређања великог броја противника власти заправо сносе грађани Србије. Када би коначно једном били кажњени тако да их финансијски заболи – верујем да би почели следећи пут да размишљају шта раде пре него се на насловној страни на монструозан начин обрачунају са политичким неистомишљеницима актуелне власти“ – рекао је Обрадовић, који је против Вучићевића односно Информера добио још четири пресуде због изношења лажи и клевета.

Да је борба против оркестрираних напада и измишљотина које пласирају таблоиди Сизифов посао, показује и пример председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

Он и не зна тачан број тужби које је поднео против Информера и његовог власника.

Првостепених пресуда у његову корист засад има девет, док је правоснажних седам, од чега је извршено (објављено и исплаћено) шест.

Поштовање пресуде у Информеровом случају изгледа овако – суд им, на пример, забрани да до извршења пресуде Ђиласа називају лоповом, али онда они користе израз „тајкун“ или неки сличан.

– Они поштују те забране тако што не употребљавају баш такве речи, до пресуде. Кад добију пресуду плате и онда може опет исто, а ја могу опет да их тужим… Повод за тужбе су увек варијације на исту тему: Украо паре па сад како кад колико, пљачкао кад сам био власт. Друга је да сам насилник: хоћу да убијем Вучића, да моје тројке упадају људима у куће, да спремам крваве демонстрације, ангажујем украјинске специјалце за то, навијам да нас корона побије… Осим тога, имају понекад и лепе насловне стране типа Ђилас мајмун, пи*ка… и тако то – каже за Данас лидер ССП, кога је Вучићевић више пута оптуживао и да је пљачкао децу и отима од њих.

И потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић недавно је на суду добио Вучићевића због изјаве да је „ставио границу на Косову па је изгубио“.

Раније га је добио због лажи око Миладина Ковачевића и његове улоге у овом случају. Добијао га је и бивши председник ДС Бојан Пајтић али и многи други.

Износи које таблоиди исплаћују странама у спору које их добију на суду крећу се око 70.000-80.000 динара, максимално 100.000, те им уз свесрдне државне дотације на медијским конкурсима није нимало тешко да их исплате и да наставе по старом.

Према подацима Удружења новинара Србије из маја ове године, за суфинансирање пројекта у области јавног информисања издавачима листова Ало, Курир, Српски телеграф и Информер додељено је скоро 26 милиона динара, иако је у текстовима тих листова у другој половини прошле године, према мониторингу Савета за штампу, забележено 3.900 прекршаја Кодекса новинара Србије.

Портал Фејк њуз трагач, који се бави откривањем лажних вести, крајем прошле године доделио је „Златног пинокија“ Информеру као листу који је током године објавио највећи број лажних и манипулативних вести. Информер је објавио више од трећине лажних вести које се пласирају јавности у Србији.

„Златног Пинокија за 2019. годину добија Информер, који је из корпуса доказаних дезинформација креирао или пренео чак 34,4 одсто. Овај медиј је током претходних година у више наврата разоткривао тајне планове за уништење Србије који се нису остварили, утврдио је постојање Бога на основу информација са сатиричног портала, најавио да НАТО прави вирус којим ће убијати Словене, измислио изјаву Федерике Могерини, лажима бранио докторат Синише Малог, а у једном тренутку је чак најавио и то да ће се на порталу Информера појавити лажне вести. Били су у праву“, саопштио је Фејк њуз трагач образлажући награду за највећег медијског лажова године.

Промовисање лепоте Србије

Можда најапсурднији пројекти за који је Информер добио чак 6,9 милиона динара пре две године је – промовисање лепота Србије. „Упознајте општине и градове у Србији – Кула више није црна еколошка тачка“, „Сремска Митровица град будућности и туризма“, „Вршац – оаза здравља усред винограда“, „Шид нуди незабораван одмор у Срему“, само су неки од њих. Највећа средства, чак милион динара, овај таблоид је добио за пројекат – Упознајте Панчево. Исто толико је добио и за промоцију Новог Сада а касније је портал Раскринкавање утврдио да је Информер тај новац „оправдао“ преписаним саопштењем са сајта Града Новог Сада.

Гајић: Вучићевић је трагична појава

Адвокат Владимир Гајић каже за Данас да је у име својих клијената добио Информер пет или шест пута, као и да према његовим сазнањима овај лист има више од 50 изгубљених парница на суду.

– Али, накнаде штете су ниске, суд де факто подстиче таблоиде да наставе у истом стилу јер они те износе зараде за један дан. Вучић не подноси медије које не контролише. Честим нападима на Данас он вам наноси и материјалну штету јер упозорава грађане да „нисте новине“ – каже наш саговорник осврћући се на чињеницу да смо честа мета „прозивки“ и актуелног председника Србије. Власника и главног уредника Информера не сматра новинаром.

– Вучићевић је једна трагична појава која нажалост има легитимацију новинара – истиче Гајић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси