Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полић: За учесталије нападе на новинаре одговорни власт и такозвани новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2020.

Извор: ФоНет

Полић: За учесталије нападе на новинаре одговорни власт и такозвани новинари

За све учесталије нападе на новинаре одговорни су најпре власт, а потом и такозвани новинари, изјавила је ФоНету новинарка Јована Полић, која сматра да послушници власти таргетирају новинаре и стварају климу у којој би владалац требало да буде бог, а слободномислећи новинари заправо слободне и легитимне мете.

Она је, у серијалу разговора Преступ о стању на медијској сцени Србије, подсетила да се и сама, "као криминалац", нашла на насловним странама неких таблоида. 

Како је објаснила, до тога је дошло јер је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) објавио "истините информације" да је њена продуцентска фирма током предизборне кампање на телевизијама Н1 и Нова С емитовала спотове који су позивали на бојкот. 

Полић је указала да су то злопупотребили таблоиди који су спотове повезали са Странком слободе и правде (ССП), "а самим тим са неком преваром и обманом". 

Цитирала је колегу из ЦИНС Владимира Костића, који је рекао да је таквим понашањем таблоида ЦИНС "пробио медијску блокаду тиме што га је пренео Информер". 

Она је упозорила да је "ужасно опасно када се нађете" на насловној страни Информера или било каквог медија "те врсте". 

Истичући да је, "не само да је дозвољено, него и врло пожељно" да неки професори, лекари и уметници учествују у друштвено-политичком животу и буду друштвено одговорни, Полић је рекла да не разуме зашто је то "забрањено" за медије. 

Упитала је зашто "не може да буде друштвено одговорна" да грађанима Србије укаже на то да не морају да учествују "у лудилу овог аутократског режима", у земљи у којој нема слободних избора, ни слободе медија. 

Полић је медијску сцена у Србији оценила као "разваљену, непостојећу" и предочила да међу неколико хиљада регистрованих новинара и неколико стотина регистрованих медија "има можда стотину новинара који се труде да професионално раде свој посао". 

Управо су ти новинари, како је упозорила, неретко онемогућени да раде свој посао на прави начин "зато што власт од њих покушава да направи политичке противнике". 

Када новинари који "нису на линији власти" на конференцији за медије поставе питање, "самим тим постају политички противници и опозиција", оценила је Полић. 

Према њеном тумачењу, поред епидемије корона вируса у Србији постоји и "епидемија дезинформисања", за коју су редом одговорни "власт, Кризни штаб, па онда, ништа мање, и медији". 

Као "зликовци" буду означени они медији који се "усуде" да извештавају истинито и правовремено, прецизирала је Полић и констатовала да мејнстрим медији извештавају "тако да смо победили не само ковид-19, него смо победили отприлике цео свет". 

Она је оценила да су "за све оно где Александар Вучић није победио цео свет, па и ковид-19, криви најпре опозиција, онда, како их он назива, 'такозвана елита' и на крају, наравно - новинари". 

Упитана о односу јавности према раду медија и новинара, Полић је одговорила да "није баш ретко" да је "стид" да каже да је новинарка, напомињући да је "поражавајуће ко се све у овој земљи зове новинарима".

Полић је нагласила да није члан ниједног медијског удружења, јер се пре неколико дана ишчланила, "односно иступила из чланства" Независног удружења новинара Србије (НУНС). 

Како је образложила, то довољно говори о томе шта мисли о раду новинарских удружења, мада не сматра да та удружења нису потребна, иако "не раде свој посао".

Солидарности нема у друштву, па је тако нема ни међу новинарима, рекла је Полић, која не може да се солидарише са "такозваним новинарима", односно са "онима који себе називају новинарима", јер то "нису њене колеге". 

"Као грађанка и новинарка учинићу све у мојој моћи да се неке ствари промене, па да и у овој земљи буде пристојније живети, чиме ће бити више солидарности у друштву, а тиме и у медијима", закључила је Полић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси