Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рекордна година по ухапшеним новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Рекордна година по ухапшеним новинарима

Према саопштењу Комитета за заштиту новинара, до .1. децембра ове године 274 новинара широм света су завршили у затвору због свог посла, пише агенција Анса.

Другу године заредом на првом месту је Кина, гђе је ове године 47 новинара свих медијских куца затворено, затим Турска која је у затвор послала 37, Египат 27 и Саудијска Арбија 24 новинара.

У Ирану је ове године 15 новинара ухапшено, а један од њих, Рухолах Зам, погубљен је под оптужбом да је ширио лажне вести и шпијунирао за страну земљу.

У извештају организације чије је седиште у Њујорку, пише да су ове године “новинари радећи свој посао били под још већим притиском политичара, јер су многе владе, настојећи да прикрију стварну епидемиолошку ситуацију због пандемије ковида19, оптуживали и затварали новинаре”.

Генерални секретар Уједињених Нација Антонио Гутерш је поводом објављивања извештаја позвао владе да одмах пусте на слободу новинаре ухапшене само зато што су радили свој посао.

“У нашем свакодневном животу медији и новинари су неопходни приликом доношења одлука, а у време пандемије ковида19 још више, јер тачна информација је често одлучујућа између живота и смрти”, рекао је Гутерес поводом објављивања извештаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси