Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Доловац наложила хитно поступање у предметима у којима су жртве новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2020.

Извор: РТС

Доловац наложила хитно поступање у предметима у којима су жртве новинари

Републички јавни тужилац Загорка Доловац донела је Опште обавезно упутство за сва тужилаштва у земљи, којим им је, поред осталог, наложено хитно поступање у предметима у којима су жртве кривичних дела новинари, осносно "лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања, а у вези послова које обаљају".

Хитност се огледа у одређивању рокова од најкасније 24 часа за доделу предмета у рад од момента пријема кривичне пријаве или обавештења о извршењу евентуалног кривичног дела, као и периоду од најкасније 48 часова за предузимање прве тужилачке радње у овим предметима, уз обавезно контактирање оштећеног то јест новинара, ради даље сарадње, напомиње се у саопштењу Републичког јавног тужилаштва.

Ово упутство је, како је указано, издато је свим апелационим, вишим и основним јавним тужилаштвима у Србији ради постизања законитости, делотворности и једнообразности у поступању јавних тужилаштава у предметима кривичних дела којима је угрожена безбедност новинара и медијских радника.

Упутством је предвиђено и значајно проширење мреже "контакт тачака" за поступање у предметима у којима је новинарима и медијским радницима угрожена безбедност поводом посла који обављају.

Тим поводом је наложено да у сваком јавном тужилаштву мора бити одређен заменик јавног тужиоца који ће специјализовано поступати у овим предметима и који ће сарађивати како са надлежним државним органима, тако и са овлашћеним контакт-тачкама по овом питању у име новинарских удружења и медијских асоцијација.

Доловац сматра да ће примена наложених мера значајно допринети повећању нивоа безбедности новинара и медијских радника у Србији у оквиру надлежности јавних тужилаштава, те да је сарадња са новинарским удружењима и медијским асоцијацијама у том смислу од изузетног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси