Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција и медији у борби против дискриминације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2012.

Аутор: Александра Петровић Извор: Политика

Полиција и медији у борби против дискриминације

Људи су различити, али морају бити равноправни у остваривању права и слобода. Ако једног човека или групу људи доведемо у лошији положај, због неког њиховог личног својства, тако што им оспоравамо права или им намећемо обавезе, онда вршимо дискриминацију.

Она је често и говор мржње, а неретко води и до насиља. Зато медији и државни органи морају заједнички радити на промовисању једнакости и промени свести грађана.

То је порука радионице представника полиције и медија из целе Србије, одржане овог викенда у Вршцу, у организацији повереника за заштиту равноправности Републике Србије.

Медији и полиција морају сарађивати у борби против дискриминације, али при том полиција мора разумети потребу медија за брзом и тачном информацијом, а новинари треба да имају разумевања да полиција у интересу истраге не може увек да одговори на њихове захтеве.

Велики проблем ствара чињеница да ни централа МУП-а ни београдска полиција немају портпарола, сложили су се новинари и представници Дирекције полиције.

Иако у МУП-у постоји прес-служба, она у многим ситуацијама није довољна, па се новинари сналазе како знају и умеју, а објављивање полутачних, па чак и тачних информација у погрешном тренутку може довести до нежељених последица,
речено је на састанку у Вршцу.

– Медији су за нас врло битан извор информација, али и не само то. Важно нам је да медији реално прикажу оно што ми радимо, али полиција још нема довољно капацитета да у јавности афирмише своје активности које су позитивне, а међу
њима су управо и активности у борби против дискриминације – рекли су представници Дирекције полиције МУП-а Србије.

Неразумевање чињенице да је свака дискриминација законом забрањена, некада погрешно води до закључка да у борби за људска права мањинских група треба водити рачуна и о већинској популацији која не сме да се осећа ускраћено или угрожено због тога што се сувише пажње поклања онима који су најчешће дискриминисани. Јер, како је речено на састанку, просечан човек склон је да каже: „Боље да сам Ром или геј. Био бих заштићен као бели медвед“.Већинске групе заправо нису довољно свесне да се осетљиве мањинске групе људи боре за најосновнија људска права, као што је право на живот. Управо зато је важна улога медија који могу да учине велики помак у разбијању стереотипа и предрасуда, без сензационалистичког извештавања. Насиље и хулиганство не смеју се гламуризовати у медијима, а новинари треба да утичу на промену свести грађана и да промовишу толеранцију.

Представници полиције су истакли да су чести и случајеви злоупотребе дискриминације. На пример, жена која је добила отказ може случај представити као дискриминацију по полној основи, а да прави разлог буде заправо повреда радних дужности. Тако је један шеф замало добио отказ због полне дискриминације, али је ипак разјашњено право стање ствари.

Медији су позвани да охрабрују грађане да се обрате полицији у случајевима дискриминације. Представници Дирекције полиције изричито су нагласили да се свака пријава грађана процесуира и да не постоји ниједан мејл на који није одговорено.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси