Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић – Дан после годишњице убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Веран Матић – Дан после годишњице убиства

Када сам, у име Комисије за истраживање убистава новинара, јавности упутио отворено писмо које је садржало и језиве фотографије са места злочина, нисам ни могао да претпоставим какве ће реакције након тога уследити.

Очекивано, прво су се узбуркале друштвене мреже, затим су уследили позиви за појашњење навода из писма и опширни цитати који су у петак, на дан годишњице убиства Милана Пантића, доспели на насловне стране појединих дневних новина које су објавиле писмо у целини или су садржају из истог посветили примерену пажњу.

Верујем да се одавно није подигла оволика „прашина“, нарочито због тога што је објављивање писма коинцидирало са посетом председника Јагодини другим поводом, који је ту прилику искористио да изнесе став о овом случају. Предвидљиво је реаговало јагодинско тужилаштво, као и тужилаштво за организовани криминал које и даље упорно одбија да се укључи у овај случај иако сви аргументи и прикупљене чињенице говоре у прилог тези да је у питању била организована група и да убиство Пантића није био акт појединца.

Реаговала су и поједина удружења и фондације – стандардно најактивнији је био УНС, чији је нови председник Живојин Ракочевић по први пут у том својству боравио у Јагодини на обележавању годишњице.

Овогодишњи добитник награде која носи Пантићево име, Владимир Банић је тим поводом дао одличну изјаву у којој је награду посветио дописницима и новинарима ван Београда, какав је био управо Милан Пантић.

Приметно је да опозиција, а нарочито представници некадашње власти, нису имали никакав став поводом свега што је изнето у отвореном писму. Стекао сам утисак да је свима непријатно и да чекају да прође округла годишњица да се све врати у колотечину у којој је Јагодина интересантна само због онога што је везује за Драгана Марковића Палму. Волео бих да ова врста доследности постоји и када је у питању Милан Пантић, у чијем случају очито постоји баријера због чињенице да се клупко размотава у смеру ка појединцима из Владе и њене блиске околине из периода након петооктобарских промена. То нас води у ћорсокак у којем су принципи потиснути због политичке наколности која прећуткује Пантићеву трагедију, надајући се да ће се тај трагичан белег скорашње историје решити сам од себе.

Храбри ме да смо овим поводом имали врло јасну реакцију нове представнице за слободу медија ОЕБС-а Терезе Рибеиро, која је на годишњицу погибије Милана Пантића објавила следећи твит:

 


Тиме је наставила традицију започету од страње њене претходнице Дуње Мијатовић, која је ретвитовала моје отворено писмо указујући тиме још једном на значај процесуирања одговорних. Битно је да порука остаје иста и да се држи високо на листи приоритета у овој области некажњивости. На то указују и Међународни институт за штампу, Репортери без граница и иностране коалиције невладниних организација које се баве безбедношћу новинара.

У догледно време очекујем реакцију Владе Србије, оснивача Комисије за истраживање убистава новинара. Са друге стране, наредни месеци донеће нам исходе другостепеног суђења за покушај убиства Милана Јовановића и обновљеног суђења за убиство Славка Ћурувије. Пресуде ће у приличној мери одредити будући однос и према трагедији која се догодила у Јагодини. Стрпљиво чекамо и не одустајемо када су питању убиства Даде Вујасиновић и Милана Пантића, као и покушаја убиства Дејана Анастасијевића, који је заједно са покојним Јованом Дуловићем био предмет Шешељевог прекјучерашњег оргијања у студију који је напустио када му је водитељка онемогућила да се недостојно изражава.

Овај Шешељев наступ довољно говори. Тек сада сам сигуран да случај напада на породицу Дејана Анастасијевића треба актуелизовати и вратити у фокус интересовања. То покушавамо и са извештајем Комисије за истраживање убистава новинара за који мислим да даје довољно материјала да се у случају смрти Милана Пантића ствари покрену са мртве тачке. То је сасвим довољно, ако има политичке воље. Ако је нема, нема нам спаса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси