Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужени за убиство Ћурувије дају завршне речи на суђењу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2021.

Аутор: Тањуг Извор: РТВ

Оптужени за убиство Ћурувије дају завршне речи на суђењу

У Специјалном суду у Београду данас ће почети завршне речи одбране на поновљеном суђењу четворици некадашњих радника Државне безбедности поводом оптужби за учешће у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

Тужилаштво за организовани криминал своју завршну реч изнело је средином јула, и затражило да суд осуди оптужене на максималне затворске казне од по 40 година.

Првооптужени у овом случају је тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра РДР-а Милан Радоњић и оперативац Ратко Ромић.Мирослав Курак, оптужен је као непосредни починилац убиства, али је у бекству и суди му се у одсуству.

На сутрашњем суђењу завршне речи би најпре требало да изнесу браниоци, а потом и оптужени. Суђење је заказано и за петак, а када сви заврше са излагањем завршних речи суд ће заказати изрицање друге првостепене пресуде у овом случају.

Њих четворица су после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење, јер је пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

Тужилаштво је у завршној речи тврдило да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности и критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Поступајући тужилац Миленко Мандић сматра да су његове оптужбе доказане током суђења, те да у свему остаје при наводима оптужнице и јер се чињенично стање није променило у поновљеном поступку.

Тврди да је тадашњи шеф ДБ-а Марковић, по налогу власти, сачинио план да се Ћурувија убије, па је са тим планом упознао оптуженог Милана Радоњића који је организовао Ратка Ромића и Мирослава Курака да убиство изведу.

Оно што је Милошевићеву власт нарочито иритирало, како сматра тужилаштво, је то што је Ћурувија имао и политичких амбиција, јер је планирао да оснује политичку странку.

Ћурувија је праћен све до самог убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео. Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа.

Сва тројица оптужених су на почетку поновљеног суђења негирала везе са убиством и детаљно су изнели своје одбране.

Насупрот укинутој пресуди у којој је НН лице означено као непосредни извршилац убиства Ћурувије, у оптужници, по којој се свима суди, тврди се да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили "терен".

Убијен је на Ускрс 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

Прпа оптужене није препознала као убице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси