Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинаре под талибанима чека “црна будућност”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2021.

Аутор: Д.Ј. Извор: Данас

Новинаре под талибанима чека “црна будућност”

Новинарству у Авганистану прети опасност да нестане, упозорио је генерални секретар Међународне федерације новинара (ИФЈ) Ентони Белнагер, додајући да су новинари који покушавају да наставе са радом под талибанском влашћу подвргавани пребијању и затварању.

“Талибани тренутно не желе превише да узбуркавају ствари, али они ће хтети да преузму контролу над свим, укључујући и стране медије у Авганистану. И, као што је често случај у таквим ситуацијама, страни новинари ће бити сматрани агентима страних влада”, рекао је Белангер за Гардијан.

“Верујем да ћемо бити сведоци појављивању једног званичног медија, талибанског медија, у којем неће бити жена. Сви остали новинари ће једноставно нестати. Није било лако ни раније, новинари су убијани и пре него што су талибани преузели власт, али сада је још горе”, каже Белангер.

Према његовим речима, тренутно влада “грејс” период пре него што талибани почну са нападима на стране и авганистанске новинаре.

“Проћи ће само неколико недеља пре него што се ствари промене. Било би ми драго да се покаже да нисам у праву, али ипак сам песимиста, јер талибани остају талибани. Они су најавили инклузивну владу, али шта смо добили – нема жена. То је катастрофа”, рекао је Ентони Белнагер.

Представници ИФЈ су у блиском контакту са колегама у Авганистану и верује се да је у земљи остало око 1.300 новинара, од којих су око 200 жене, већином у Кабулу.

ИФЈ сарађује са авганистанским Националним савезом новинара и Независном асоцијацијом новинара.

“Сада је потпуно немогуће да жене новинари раде свој посао. Осталима је веома тешко и сналазе се како могу. Имамо фотографије новинара који су затварани и пребијани, тако да знамо да је ситуација веома тешка и опасна”, објашњава Белангер.

Високи комесаријат Уједињених нација за људска права упозорио је прошле недеље да постоји “све већи притисак талибана на оне који учествују у извештавању” у земљи.

ИФЈ, која заступа 600.000 новинара широм света, и даље покушава да евакуише новинаре из Кабула, али, Белангер каже да није циљ да сви новинари буду извучени.

“То не можемо да урадимо и не желимо, зато што ако не преостане нико да извештава о ономе што се дешава, сви догађаји ће остати у мраку. Има новинара који желе да остану и раде свој посао, али будућност је за њих црна”, нагласио је Белангер.

Он каже да је ИФЈ већ обезбедила 40.000 долара кроз донације медијских савеза са којима сарађује, од којих су многи из Велике Британије, у циљу помоћи колегама у Авганистану.

“Тај новац смо прикупили за само три недеље и желим да захвалим људима на великодушности. У овој ситуацији постоји изузетан талас солидарности и настављамо са међународном кампањом за донације”, рекао је Ентони Белнагер.

“Најважније питање сада је како да помогнемо нашим колегама који су тамо. Неки до њих су остали без својих домова, а неки без посла. Неки су повређени а већина лекара је отишла”, каже он и додаје да се новац шаље новинарима у Кабулу којима је неопходан.

“О сваком евру ће се водити рачуна и биће проверавано да ли новац одлази новинарима и њиховим породицама. Осим тога, желимо да упутимо апел владама земаља да понуде хуманитарне визе новинарима чији су животи у опасности и који морају да напусте Авганистан”, најавио је Белангер.

Према његовим речима, многи авганистански новинари су већ евакуисани у Катар, Северну Македонију, Француску, Велику Британију, Сједињене Државе, Аустралију и Белгију, али неке земље, као што су Грчка и Холандија, нису одобриле хитно издавање виза.

“Брине ме да ће у наредним данима или недељама пажња медија бити померена на друге стране и да ће они заборавити на Авганистан. Када су у питању новинари који остану, бојим се да они неће имати других избора осим да одустану од новинарства или да раде као новинари за талибане”, каже Белангер и додаје да постоје новинари који желе да остану једноставно зато што је цео њихов живот у Авганистану.

“Глупо је и наивно мислити да можемо да разговарамо са талибанима о томе. Покушаћемо да извучено из земље оне који су у опасности и оне којима су већ упућиване претње смрћу, али било би добро да остане што више њих како бисмо имали приступ информацијама на терену. Ово је један од тренутака када људи схватају колико су нам новинари потребни”, закључује Белангер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси