Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Велики пораст напада на новинарке током 2021. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2021.

Аутор: EURACTIV.rs Извор: EURACTIV.rs

Велики пораст напада на новинарке током 2021. године

Насиље над новинаркама у Европи повећало се за 16,7% у првих девет месеци 2021. у односу на целу 2020. годину, према новом извештају Коалиције за жене у новинарству. Највише случајева документовано је у Белорусији, а Коалиција је у Србији забележила један случај вербалног узнемиравања

Од 1. јануара до 1. октобра Коалиција је регистровала укупно 149 случајева насиља, укључујући физичке и вербалне нападе, сексуално узнемирање, хапшења, претње и онлајн "троловање".

Новинарке су најугроженије у Белорусији, где је документовано 46 случајева ове године.

Затим следе Русија са 28, Грузија са 16, Уједињено Краљевство са 11 и Француска са седам случајева.

Србија је међу земљама у којима је забележен један случај, као и Босна и Херцеговина, а у Црној Гори и Хрватској су била по два случаја.

"Број напада на новинарке, и новинаре генерално, вероватно је много већи од онога о којем ми и Коалиција извештавамо. Што се тиче насиља према женама, оно што је познато само је врх леденог брега", изјавила је Камил Петит из Европске федерације новинара.

Највећи раст је забележен када су у питању притварања, правно узнемиравање и физички напади.

У првих девет месеци ове године било је по 29 извештаја о правном узнемиравању и о физичком нападу на новинарке, док је током целе 2020. забележено шест случајева правног узнемиравања и пет физичких напада.

У Белорусији је било највише случајева правног узнемиравања, а највећи број физичких напада на новинарке је забележен у Грузији.

"Арбитрарно притварање новинара је уобичајена тактика која се користи за ометање слободе медија", наведено је у извештају.

У односу на прошлу годину, када је притворено 57 новинарки, ове године су до октобра била 42 случаја, од чега више од половине у Белорусији.

Најмање 17 новинарки је добило претње насиљем или су биле мета застрашивања.

"С обзиром на велики број случајева кршења права новинара, Коалиција за жене у новинарству позива европске земље да предузму неопходне мере против оних који угрожавају слободу говора и изражавања", наводи се у саопштењу.

Петит је поздравила то што је Европска комисија препознала проблем и донела низ мера, као што су доношење Препорука за безбедност новинара, покретање јавне расправе о заштити новинара од такозваних СЛАПП тужби и закон о слободи медија који би требало да буде представљен 2022.

Чланице ЕУ ипак, истакла је Петит, морају да предузму конкретне кораке, да обезбеде новинарима сигурно окружење за рад, да истраже нападе и адекватно казне нападаче.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси