Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Десет година Нове Наше речи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2021.

Аутор: Новa Нашa реч Извор: Новa Нашa реч

Десет година Нове Наше речи

Данас се навршава тачно десет година од када је изашао први број недељника Нова Наша реч који је на адреси у Лесковцу, а једини је медиј такве врсте јужно од Ниша

Свих ових десет година је била и буквално авантура и грчевито настојање да град и округ имају писани траг који ће, генерацијама после нас, бити сведочанство, доказ, а можда и поука, шта се радило и како се живело у Лесковцу и Јабланичком округу ових година. И да, пре свега, грађани, имају тачне, професионалне и непристрасне информације о томе шта се дешава око њих. 

Можда десет година и није  датум за велику помпу, али нама, а верујемо и вама који нас пратите, значи да смо успели да се одржимо толико дуго. Тачно 480 петка смо били на киосцима са различитим садржајима, уз јасну уређивачку политику: поуздано, тачно, професионално и новинарство одговорно пред јавношћу и искључиво и увек у јавном интересу да грађани ЗНАЈУ. 

Нова Наша рече је један од веома ретких штампаних медија у Србији, и медија уопште, чији оснивач је невладина организација. Медији цивилног сектора имају посебну одговорност и обавезу у промоцији  поузданог, професионалног и  новинарства одговорног пред јавношћу. Нова Наша реч је и хроничар времена али и чувања од заборава  људи, догађаја и онога што је било некада, о чему се много прича а мало, суштински, зна. Нова Наша реч је и иницијатор дијалога са читаоцима о многим важним и "забрањеним " темама, попут трошења новца из јавних буџета, злоупотреба јавних ресурса, људска, мањинска и радна права, корупција и тако даље.

Почело је нас неколико, на орук, буквално. У почетку нисмо знали ни како ћемо да платимо штампање новина, хонорари су били тема за тамо негде, после ко зна колико бројева. Да ли да се сећамо како су нас све минирали, спречавали, спутавали? Не желимо, нека им је свима на част, живот је превише кратак да би смо се бавили баналним стварима, баналним људима и баналним покушајима. А и чекају нас нови бројеви Нове Наше речи. А све то о чему не желимо да говоримо најбоље дефинишу речи нашег колеге „Нова Наша реч је онај медиј о коме припадници и пријатељи локалне власти  пласирају приче да га нико не чита али сви знају о чему пише. И преписују“. Паметном доста.  

Недељник Нова Наша реч је члан Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“.  

Редакција Нове Наше речи

Коментари (1)

Остави коментар
нед

28.11.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 19:36

NVO

Nevladine organizacije ''Nova Nasa rec" i "Jugmedija" ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси