Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ финансира фект-чекинг сајт пред изборе у Мађарској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2022.

Извор: Euroactiv.rs

ЕУ финансира фект-чекинг сајт пред изборе у Мађарској

Агенција Франс прес (АФП) покренула је сајт за борбу против дезинформација у Мађарској три месеца пред изборе који ће одлучити да ли Виктор Орбан остаје на власти. Стручњаци су скептични у вези тог сајта због структурних проблема на мађарском медијском тржишту.

Први фект-чекинг сајт у Мађарској- lakmusz.hu, покренут је пре неколико дана као резултат пројекта ЕУ који би, за почетак, требало да траје 15 месеци. Европска комисија пројекат је поверила француској новинској агенцији АФП, мађарском сајту 444.hu и фондацији Медија јуниверсалис (Media Universalis Foundation).

АФП ће, како преноси EURACTIV:com, углавном пружати обуку и знање тиму локалних новинара са искуством у истраживачком новинарству.

Последњих година је АФП развио међународну мрежу фект-чекера а у Мађарској је та агенција водећи партнер Фејсбука у борби против дезинформација.

Циљ пројекта фект-чекинга је да се испитају саопштења за јавност или информације које могу знатно да утичу на јавни дискурс, а посебна пажња биће посвећена политичарима и јавним личностима.

У агенцији АФП рекли су за EURACTIV да циљ пројекта није сукоб са властима или критиковање владе.

Мађари 3. априла излазе на изборе и очекују се "најтешњи" резултати за више од десет година. Премијер Орбан је дошао на власт 2010. и има двотрећинску парламентарну већину.

Од тада је владајући Фидес усвојио низ закона о медијима од којих је већина контроверзна. Орбанова влада је као последње у низу усвојила законску забрану садржаја који "промовише или приказује" хомосексуалност или промену пола малолетницима у медијима.

Како се наводи, бројне међународне медијске групе почеле су после финансијске кризе 2008. да напуштају мађарско медијско тржиште, што се поклопило са временом када су Орбанова влада и њему блиски бизнисмени почели да јачају утицај у медијском сектору.

Међутим, тренд се преокренуо и АФП није једини међународни медиј који је све активнији у Мађарској. Тако је од стране САД финансиран Радио слободна Европа/Радио либерти поново почео да ради у септембру 2020. а немачки РТЛ, један од ретких који није напуштао Мађарску, покренуо је програм вести.

Габор Пољак са Универзитета у Печују сматра да нове иницијативе неће моћи много да помогну да се реше структурна питања мађарског медијског тржишта које је у великој мери урушено државним финансирањем и политичким оглашавањем.

Он сматра да је кључно то што је влада учинила медијски сектор економски неатрактивним. "Нема играча на тржишту. Не желе да ризикују зато што их финансира америчка или немачка влада", рекао је Пољак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси