Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНЦГ поводом Дана новинара: Новинари раде у тешким условима, тражимо смјену Срзентићке и Вујовића!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2022.

Аутор: УНЦГ Извор: УНЦГ

УНЦГ поводом Дана новинара: Новинари раде у тешким условима, тражимо смјену Срзентићке и Вујовића!

Удружење новинара Црне Горе честита свим новинарима 23. јануар, Дан новинара. Ове године, као и претходних, новинари имају мало разлога за славље. Наша медијска сцена обиљежена је замрачивањем програма из Србије, нападима на наше колеге и превлашћу политике над професијом. Крајем прошле године црногорски АЕМ је одлучио да забрани поједине програме из Србије и на дјелу покаже да је вјеран комунистичкој идеји и бившем режиму.

Несхватљиво је да скојевски комесари из АЕМ-а, али и са других медијских канала и даље заговарају идеолошку комунистичку чистоту и правовјерност и све нас чувају од лоших утицаја са стране. По правилу то су медији из Србије (РТС и “Хепи”) и АЕМ је ту да нас „заштити“ од константне медијске агресије из те земље. У томе их из све снаге подржава и актуелни министар медија Тамара Срзентић! Због тога УНЦГ тражи хитне смјене Тамаре Срзентић и Ранка Вујовића, извршног директора АЕМ-а!

Вриједан јубилеј који и ове гидине обиљежавамо – 150 година новинарства у Црној Гори и даље је на почетку. УНЦГ је прије годину дана покренуло причу о штампању одговарајуће монографије поводом тог догађаја и сматрали смо да је то не само овинарски, него и државни подухват. Међутим, у владином службама мисле другачије и немају намјеру да било шта ураде по том питању. Ипак, УНЦГ неће одустати од тог пројекта и надамо се да ћемо сами обезбједити новац за тај пројекат. Монографија о 150 година новинарства то заслужује и њено штампање била би круна рада нашег удружења!

Није то једини проблем са којим кубури наше удружење. И просторије су нам камен о врату, а постојеће које тобож користимо боље и да немамо. Оне су под кључевима ДПС-а и да бисмо у њих ушли морамо да прођемо неколико провјера. Наше постојеће просторије права су слика новинарског домаћег тренутка и доказују да су новинари на маргинама друштвеног живота, а посебно старих и нових структура власти!

Стање у медијима сваке године се погоршава. Новинари не само да примају мизерне плате, раде без осигурања и осталих обавеза послодавца, него су често и на мети разних напада. Преко 25 новинара ове године било је изложено некој врсти насиља, што говори и да нова власт, попут старе, мало ради да заштити новинаре и створи нам услове достојне за рад и достојанство човјека.

Нажалост, дио кривице за све то имају и новинри. Подијељени попут политичара, закопани у своје ровове, досљедно продају своју професију за политичку подобност. Међу нама нема ни основне солидарности и спремни смо да за „шаку долара“ нападнемо не само колеге, него све оне који не дијеле политичке и остале ставове медијских послодаваца. Хоће ли новинари успјети да то превазиђу показаће вријеме, али за сада мало је знакова да су новинари свјесни да њихова судбина, између осталог, зависи и од њих самих.

И поред тога новинари не смију да посустају и предају се на милост и немилост политичарима, него морају да пронађу методе да сачувају слободу и да своју професију прикажу онаква каква је, а не онакву какву од ње праве они који нијесу новинари.

Свечана скупштина УНЦГ одржаће се 23. јануара у Српској кући у 12 сати. У недјељу ћемо  подијелити и традиционална новинарска признања.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

23.01.

2022.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:40

Признање Удружењу новинара Србије

Редакција Спутњика Србија добила је годишњу награду Удружења новинара Црне Горе на свечаној Скупштини, одржаној данас у Подгорици, где се обeлежава 150 година новинарства у Црној Гори и 75 година рада Удружења. Председник удружења новинара Црне Горе Тихомир Бурзановић уручио је годишњу награду главној уредници Спутњика Љубинки Милинчић. Како је рекао, овим потезом је Удружење новинара Црне Горе прекршило санкције. Захваљујући на урученој награди, Милинчићева је изјавила: "Српски Спутњик је мала редакција која је за само седам година успела да промени слику у информативном простору Србије коју су стварали искључиво западни медији". Жири УНЦГ у години јубилеја одлучио је да пригодне споменице додели Удружењу новинара Србије, Радио Светигори и Српској ТВ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси