Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трачеви уместо медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2022.

Аутор: Дејан Златић Извор: Данас

Трачеви уместо медија

Мајданпек је добио свој локални радио давне 1972. године, а у првој половини деведесетих придужила му се и телевизијска редакција

Можда је телевизија била помало претенциозан пројекат, али чињеница је да су грађани ове мале рударске вароши за готово четири деценије постојања локалних средстава информисања навикли на правовремено извештавање, посебно када су у питању сервисне вести.

Када је у првој декади новог века најављена приватизација локалних медија, ретко ко је веровао у то. Објашњење да ће приватни капитал обезбедити објективније информисање није се чинило смисленим.

Први предуслов за тако нешто био би постојање приватног капитала, а тога у срединама сличним овој нити је било, нити данас постоји у довољној мери да обезбеди егзистенцију иоле озбиљне редакције, макар она била локалног карактера.

На крају, РТВ Мајданпек је приватизована, неко време покушавала је да опстане, мењала власнике и власничку структуру, да би на крају престала са радом. Са њом су нестале и информације које грађанима живот чине лакшим и извеснијим: о води, струји, грејању и свему осталом што се тиче само њихове средине и не могу да чују више нигде.

Занимљиво је да, изузев ЈКП “Водовод” које редовно ажурира своју Фејсбук страницу, ниједно друго локално јавно предузеће није препознало могућност коју пружају друштвене мреже како би на тај начин обезбедили да сервисне вести стигну до њихових корисника.

То је разлог због којег у случају било каквог квара или хаварије улогу медија преузимају трачеви и полуистине у које с пуним правом нико нема поверења. Тада грађани овог краја са носталгијом говоре о временима када су на свом радију могли да чују оно што их занима. Као најважније помињу баш те ’’мале’’ сервисне информације које су им помагале да испланирају дан. Друштвено-политичких тема готово се нико и не сећа, па остаје питање – да ли је улога локалних медија својевремено сасвим погрешно схваћена и преурањено подцењена?

У случају Мајданпека, рекло би се да јесте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси