Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нове услуге и већи избор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2009.

Извор: Данас

Нове услуге и већи избор


Београд - Јавне консултације о изради стратегије и акционог плана за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији, које је овог месеца организовало Министарство за телекомуникације и информационо друштво, су завршене, а већ 2. марта се наставља израда ових докумената.

Како је речено Данасу из овог Министарства, предлози изнети на округлим столовима у Београду, Нишу и Новом Саду дали су конкретне одговоре на постављена питања, „тако да је Министарство за телекомуникације и информационо друштво веома задовољно јавним консултацијама“.

Јелена Сурчулија, помоћница министарке за телекомуникације и информационо друштво каже за наш лист да је наредни корак Министарства наставак рада на изради Стратегије и Акционог плана, који ће почети у понедељак. Када буде био завршен, предлог текста документа биће тема јавне расправе на серији округлих столова широм Србије. Очекује се да стратегија и акциони план буду усвојени до краја јуна 2009. – указује Сурчулија.

Дигитализацију земаљске телевизије, наглашава она, неопходно је извршити зато што је Србија 2006. у Женеви потписала споразум ГЕ06 да најкасније до 17. јуна 2015. пређе на дигитално емитовање радио и телевизијског сигнала. Како додаје, препорука Европске Комисије чланицама ЕУ је да потпуни прелазак на дигитално емитовање буде до почетка 2012.

- Ако Србија не пређе на дигитално емитовање до 17. јуна 2015, а све суседне земље пређу, у Србији ће бити скоро немогуће гледати телевизију, јер ће дигитални телевизијски сигнали из околних земаља „прекрити“ наше аналогне сигнале – објашњава наша саговорница. Када је реч о финансирању дигитализације у Србији, али и њене промоције међу грађанима, Сурчулија објашњава да ће управо доношење стратегије и акционог плана за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији, дати одговоре на та, али и многа друга питања.

Она подсећа да је Влада Србије у јануару ове године усвојила Основе за израду Стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и ТВ програма у РС, који треба да припреми најповољнија решења за предстојећи прелазак на дигиталну технологију, у складу са захтевима ЕУ.

Ј. Диковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси