Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјугу на конкурсима милионски уговори од државе, а ко ће да плати дугове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: Вања Ђурић Извор: Н1

Танјугу на конкурсима милионски уговори од државе, а ко ће да плати дугове

Последњи извештај Савета за борбу против корупције упозорава да су нови власници бренда Тањуг, фирма Тачно, у прилици да створе озбиљну медијску империју. То им је, кажу, омогућено кроз погодности које су добили од државе. Фирма Тачно, коју воде Радоица Милосављевић, певач Жељко Јоксимовић и Мања Грчић, тврдње Савета демантују. Иако на конкурсима добијају новац за изевштавање о раду државних служби, други новинари, као и Савет, мисле да су повлашћени.

Пратећи документа и новац које на државним конкурсима добија фирма Тачно, закупац бренда Танјуг, уочио је Савет за борбу против корупције много нерешених проблема. Пре свега, „заостале обавезе из пословања“ – које нису пренете на Републичку дирекцију за имовину. Питају се из Савета колико је то новца, коме се он дугује и ко ће то да плати.

Генерални секретар УНС-а из овога види да:

„Држава, односно Дирекција за имовину пере руке од потраживања која постоје према Танјугу, односно која су постојала пре гашења, а истовремено се види и да потраживања није преузео ни нови закупац жига“, рекао је Нино Брајовић из УНС-а.

Наводе Савета да је фирма Тачно купила и преузела чак и права на имовину некадашње агенције Танјуг из те компаније демантују. Нетачно је, кажу, и да користе државну имовину, односно да закупљују простор у центру Београда који је некада користио Танјуг. Тврде да су преузели само име Танјуг, жигове и раднике агенције.

Запали су Савету за око и милионски уговори које фирма Тачно добија на конкурсима државних институција за праћење њиховог рада. А те послове Танјуг је добијао чак и док је био угашен, показало је прошлогодишње истраживање БИРН-а.

"Апсолутно није потребно да се троши новац грађана да би се министри пратили као да су неке филмске звезде, то је једно. Друго, нико од других агенција, значи Бета и Фонет није могао да се јави на такве јавне набавке, зато што нису испуњавали услове конкурса, а то је да сарађују са свих пет националних фреквенција", навео је новинар БИРН-а Радмило Марковић.

Представник УНС-а не види ништа спорно да јавне институције и даље спроводе такве конкурсе, али:

"Само под равноправним условима и то је оно што је битно. Не мислим и то је логично да јавни сервис може да преузме послове агенције", сматра Брајовић.

Ова фирма, некада агенција, их добија јер се не замера власти, један је од закључака Савета, па се на основу извештаја други представници струке питају:

"Да ли је Танјуг ПР агенција Владе и државних институција, одговор на то се може наћи у анализи садржаја који Танјуг објављује", објашњава Слађана Глушчевић из НДНВ-а.

"Већ годинама Танјуг прати председника државе на којој год да се функцији налази, у стопу, где год да оде. То су сати и сати, колико трају ти преноси, али се то не види у тим јавним набавкама", каже Радмило Марковић.

И Танјуг је само део проблема финансирања медија у Србији, напомиње Марковић. Подсећа да државне фирме плаћају медијима и спонзорства, а колико је то, за сада не знамо.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси