Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су у Краљеву расподељена средства за пројекте удружења и медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2022.

Аутор: Р. Весковић Извор: Круг Портал

Како су у Краљеву расподељена средства за пројекте удружења и медија?

На седници Градског већа расподељено je 40 милиона динара из градског буџета за информисање и удружења грађана; за медије ван Краљева отићи ће – више од три милиона динара

За остваривање јавног интереса у области информисања на територији града Краљева у буџету су за ову годину предвиђена 23 милиона динара и после спроведеног конкурса ова средства ће бити распоређена за суфинансирање 19 пројеката које су поднели медији.

Највише новца добиће медији у оквиру РТВ Краљево и Ибарске новисти – 12,35 милиона динара за три тројекта, а уз придружену продукцију која ће свој пројекат реализовати на једном од медија ове куће, то је укупно 14,485 милиона или 63% буџета за медије. Два пројекта Телевизије Мелос биће суфинансирана са 3,2 милиона динара.

Од преосталих 5,3 милиона, више од три милиона, скоро дупло више него прошле године, додељено је медијима чије седиште је ван Краљева. Највише новца међу таквим медијима, чак 800.000 динара добиће Alo media system d.o.o („Ало“), а по пола милиона динара добиће Adria Media Group („Курир“) и Digital media network (портал 24/7Краљево). Нешто мање од 2,3 милиона подељено је на пројекте свих осталих краљевачких медија. Кабловска TV MIX која је ранијих година добијала средства, ове године није добила ни динар за два предложена пројекта. На конкурсу нису прошли ни пројекти Краљевачких новости, Радија 99,6, а Краљевачки магазин није ни конкурисао.

Ову расподелу је предложила посебна комисија, чије чланове је именовала Градско веће и коју су чинили: Андријана Срећковић из Љига, Драган Пејчић из Доње Трнаве и Борисав Крстић из Јагодине.

Њихов предлог о расподели средстава Градско веће је усвојило са 7 гласова „за“ и једним „уздржан“. По традицији, то је Милош Угреновић (СПС). Он је најпре скренуо пажњу да се у материјалу види да су потписи чланова комисије на засебном папиру:

– Странице нису нумерисане и на посебном папиру на врху су потписи чланова комисије, нисам сигуран да је то случајно.

Он је поновио свој став да Градско веће није орган који би требало да доноси ову одлуку, јер у члану 24 Правилника пише да одлуку доноси руководилац органа који је расписао конкурс, што значи, каже Угреновић, да је то у ингренецији градоначелника. Такође, поновио је да неће гласати за одлуку, јер на седници није присутан нико из комисије која је оцењивала пројекте:

–  Ми смо ненадлежни и нисмо видели ниједан једини пројекат. Немамо представника комисије, наплате дневнице и никад их не видимо. То су све људи са стране, они не могу да знају ситуацију у Краљеву као што је зна неко из наших медија. Више од три милиона расподељујемо медијима са стране. Како они информишу грађане Краљева? Те паре оду у ветар и не врате се ни кроз буџетски приход. Грађани Краљева немају могућност да испрате спровођење тих пројеката.

Угреновић је још указао да поједини медији ван Краљева сваке године добијају средства из нашег буџета, а поједини краљевачки сваке године – бивају одбијени.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси