Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бјелица: Новинари у локалу угроженији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2022.

Аутор: Jugpress Извор: Cenzolovka

Бјелица: Новинари у локалу угроженији

Драгана Бјелица, чланица Сталне радне групе за безбедност новинара испред Удружења новинара Србије (УНС) сматра да су новинари у локалу угроженији, да је јако важно да статистика напада на новинаре постоји али и да је поптребно мотивисати људе који раде у медијима да те нападе пријављују.

На питање колико је Стална радна група за безбедност новинара допринела безбедности новинара, Бјелица је рекла да је она у Сталној радној групи у последње две године и да јој се чини да је то добаар механизам, "јер су новинари и представници медијских удружења у прилици да директно упитају званичнике на високим функцијама у тужилаштву и полицији шта се дешава у конкретним случајевима”.

„То не значи да ми можемо да имамо утицај на правосуђе које је независно, али можемо да пратимо шта је урадила полиција или тужилаштво у конкретном случају”, објашњава.

Каже да се Стална радна група бави "конкретним случајевима који су нам пријављени или смо приметили да су се догодили јер медији пишу о њима”.

Додаје да је “сигурна да је и новинарима лакше да чују повратну информацију, јер се велики број кривичних пријава одбацује”.

„Можемо да преиспитујемо, управо имамо један такав случај, где смо дошли до других информација за колегу који ради у специјализованим новинама, који је добио претње смрћу, да ли је било основано одбацивање те кривичне пријаве, јер смо добили податке који се не налазе у решењу којом тужилаштво одбацује кривичну пријаву. Мислим да се превасходно новинари и медијски радници обраћају медијским удружењима када имају проблем и новинарска удружења онда детаљније уђу у проблематику, питају званилнике, бележе у својој евиденцији, оглашавају се у својим саопштењима…”, објашњава Бјелица механизам рада.

Статистика

Каже и да је њен утисак из досадашњег рада у Удружењу новинара да је јако важно да статистике напада на новинаре постоје.

„И чињеница је да су новинари нападани“.

„Имали смо то када су били протести поводом увођења мера због пандемије вируса короне у Београду, када су новинаре нападали и полиција, као и учесници у тим протестима, да су новинари одговарали са „јао, то ми је део посла“, нашли се у колим хитне помоћи разбијене главе, руке, то је део њиховог посла. Знам да то никада неће бити решено, постоји тај уврежени став и за то су одговорне институције”, објашњава.

„Никада се неће пронаћи ко је то урадио, чак и ако се пронађе. Имали смо случај да је колеги с леђа разбијена глава, постигнут је споразум и тај човек је провео годину дана у кућном притвору”, наводи Драгана Бјелица.

„Нама се чини да то није адекватна казна, али каква је судска пракса, изгледа да је то системски тако регулисано”, додаје.

„На нама је да се боримо за системски строжије казне и за то да новинари и медијски радници нису дужни да трпе било какво одгуривање, гађање флашама, поливање водом, итд. ” подвлачи Бјелица.

Информисани новинари

На питање колико новинари имају информације који је механизам пријављивања претњи, угрожавања и да ли је то довољно, Бјелица је одговорила како је”сигурно да један део има то искуство да су им раније претили и да су их нападали.

„Један број морамо да, на жалост, мотивишемо, да информишемо колеге да постоји тај механизам контакт тачака. Значи, неки знају, неки не и мислим да новинарска удружења треба више да идупо редакцијама и објашњавају да постоји тај механизам пријављивања удружењима, које опет пријављују полицији, али то их не ослобађа тога да морају да оду у полицију и тамо дају званичну изјаву. То би требало да иде по убрзанијом поступку, да тужилаштво то разматра у року од 48 сати и да то води ка неком бржем кажњавању починиоца” , објаснила је Бјелица.

Новинари у локалним медијима изложени притисцима и претњама

Питамо какво је искуство УНС-а, колико новинари и медијски радници из локала пријављују случајеве напада и претњи и како се то решава на локалу?

Драгана Бјелица каже да је то један значајан број.

„Новинари у локалним медијима су изложенији притисцима и претњама, и они се и труде да пријављују све што им се догађа. Мој је утисак да је сада много теже радити у локалним медијима него 90-их година, да су то редакције које су уситњеније, да тако кажем, мањи је број упосленика, више је посла, у економском смислу су рањивији…”, објаснила је Бјелица и додала да се “у последње време претње дешавају специјализованим медијима који се баве одређеном темом када су криминал и корупција у питању”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси