Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Постоји законски рок за доделу националне фреквенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2022.

Аутор: Зоран Ивошевић Извор: Данас

Постоји законски рок за доделу националне фреквенције

Јавност ишчекује да Републичко регулаторно тело за електронске медије (даље: РЕМ) донесе одлуку о додели националне фреквенције по конкурсу на којем су учествовали Нова С, Курир, Коперникус и БК ТВ. Рок за одлучивање истекао је 26. новембра 2022. године, а одлуке нема. Председница Савета РЕМа Оливера Зекић је три дана касније изјавила да по Закону о општем управном поступку не постоји рок за одлучивање о додели националне фреквенције, па га зато РЕМ није могао ни пробити („Данас", 30.11.2022).

Закон о електронским медијима предвиђа да РЕМ издаје дозволе за пружање телевизијских услуга (члан 22. став 1. тачка 4) у року од 30 дана од подношења захтева (члан 83. став 1), који се у овом случају рачуна од 26.  новембра када је био последњи дан за подношење пријава.    

Да је одлука о додели националне фреквенције донета, била би и коначна па би се, по члану 85. поменутог закона, одмах могла побијати пред Управним судом. Председница Зекић морала би ово да зна јер је, по члану 21. истог закона, одговорна за пословање и законитост рада РЕМ-а. 

Нетачна је и њена изјава да рок за одлучивање о додели националне фреквенције није предвиђен Законом о општем управном поступку. Према члану 31. тог закона, управна активност обухвата и пружање услуга у јавном интересу у чији оквир, по члану 1. и члану 3. став 2. Закона о јавном информисању и медијима спада и медијска сфера.

Рок за одлучивање истекао је 26. новембра 2022. године, а одлуке нема. Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић је три дана касније изјавила да по Закону о општем управном поступку не постоји рок за одлучивање о додели националне фреквенције, па га зато РЕМ није могао ни пробити.

Зато се рок од 30 дана за одлучивање у управним стварима из члана 145.став 2. Закона о општем управном поступку сходно примењује и на издавање дозвола за пружање медијских услуга у националном капацитету. 

Рок за одлучивање од 30 дана предвиђен је и самим конкурсом за доделу националних фреквенција, па обавезује РЕМ и као једнострана изјава  воље из члана 232. Закона о облигационим односима. 

Због свега реченог, може се закључити да РЕМ и у овом случају није поступио у складу са јавним овлашћењима из члана 5. став 1. Закона о електронским медијима, које се односе на: делотворно спровођење прописа о пружању медијских услуга, унапређење квалитета електронских медијских услуга, очување и развој слободе мишљења и изражавања, заштиту интереса јавности и корисника медијских услуга, на начин примерен стандардима демократског друштва. 

Аутор је бивши судија Врховног суда и универзитетски професор у пензији

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси