Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ништа ново у Новом Пазару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2023.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

Ништа ново у Новом Пазару

Пре годину дана написао сам дневник који је анализирао резултате конкурса за пројектно суфинансирање који је носио назив ”Све по старом у Новом Пазару”. Читајући само текст овогодишњег конкурса могу једино да закључим: “Ништа ново у Новом Пазару”.

Текст огласа најављује предвидљив исход рада комисије у расподели 46 милиона буџетских пара. Средства ће се делити тако да ће најнижи износ одобрених средстава по пројекту износити 200 хиљада динара, а највећи невероватних 45 милиона динара! Горњи лимит говори да је већ извесно ко ће бити добитник скоро целокупне овогодишње државне помоћи, ко ће поделити остатак средстава, а ко неће бити подржан. Бахатост која извире из оваквих правила игре говори нам да су се кључни актери у овом процесу опустили до те мере да су себи дали за право да, ако то желе, буквално једним (!) уговором могу подржати све оно за шта је аплицирао само један медиј (којем једино име недостаје у тексту огласа локалне самоуправе).

РТВ Нови Пазар годинама уназад слови за апослутног рекордера у домену пројектног суфинансирања. И ту очито нико ништа неће и не жели да мења. Другим речима, настављамо да живимо у паралелној реалности. Са једне стране имамо ново министарство, новог министра, нову Радну групу која убрзано ради на изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима. Једино је све по старом у домену пројектном суфинансирању. Без икакве наде да ће се било шта променити набоље током ове године.

Оглас из Новог Пазара означава почетак овогодишњег циклуса пројектног суфинансирања који већ следе бројне локалне самоуправе… Очито нам предстоји још једна „изгубљена“ година у којој ће и даље бити бројних злоупотреба. Очито је да нико нема намеру ништа да мења правдајући се да нису усвојене измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима нити су донети нови подзаконски акти. Ову констатацију прати одуство било какве самокритике од стране државе која је једини кривац за кашњење у примени Медијске стратегије.

Забрињава начин којим су неке локалне самоуправе започеле процес трошења средстава из овогодишњег буџета. Делује да ће све остати по старом иако је Медијска стратегија пре пуне три године лоцирала бројне проблеме унутар овог добро замишљеног института који се изродио у сопствену негацију. Јасно је да и даље нема политичке воље да се било шта суштински мења. Тога треба да будемо свесни знајући колико је дуг пут од правног оквира који се мења и допуњује до практичних помака набоље. Зато ме неће изненадити да за годину дана напишем дневник сличне садржине који ће се звати „Нови Пазар – докле више?“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси