Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заболело их што смо их раскринкали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2023.

Аутор: Екипа Српског телеграфа Извор: Српски телеграф

Заболело их што смо их раскринкали

Пошто смо провалили план „независних медија“, чији представници седе у Радној групи за измене и допуне Закона о јавном информисању, да гребу и рукама и ногама да отму новац с државних и локалних конкурса од, како они кажу, „провладиних таблоида“, сад су ударили са свих страна на Српски телеграф.

ЕТИКЕТИРАЊЕ

Ем хоће да  нас ућуткају, ем покушавају да се ваде кад смо разоткрили њихов план. На наш лист се острвио Веран Матић, предј седник АНЕМ (Асоцијација независних електронских медија), која има свог члана - Сашу Мирковића у радној групи, у последњој   колумни, а што је одмах преузео УНС и поставио на насловну страну. Наиме, Матић ни у једном делу своје колумне не каже да је то што смо објавили нетачно, већ појашњава да је измена могућа у свакој од тих фаза нацрта закона, што ми нисмо ни рекли да не може. 

- Овај неспорни фактографски навод послужио је као основа за пасквилу „екипе Српског телеграфа" у којој Иштван Каић напада новинарска и медијска удружења речима да „антивладини елементи покушавају да лише државних новчаних средстава провладине медије и, самим тим, угрозе њихово постојање - пише Матић.

План за обрачун са онима који им нису по мери

Представници медијских удружења, који се издају за „независне" новинаре, покушали су, у оквиру измена и допуна Закона о јавном информисању, да прогурају да Савет за штампу добије већа овлашћења и да његове одлуке буду обавезујуће код будуће доделе финансијских средстава. О томе је Српски телеграф писао, и тај текст био је повод Верану Матићу да напише текст који је објавио на сајту УНС.

Наши саговорници објаснили су тада шта је позадина покушаја да се за савет издејствују већа овлашћења. Открили су и да је део плана да и „независни“ медији затрпавају Савет за штампу фингираним притужбама на рад таблоида. Ако Савет за штампу добије виши статус и постави се на ниво врховног судије, медијима који нису у њиховој милости биће онемогућено да учествују на медијским конкурсима које финансира држава.

Тако ће медији који су и десет пута тиражнији од „независних медија" остати без једног од извора финансирања.

Посебан осврт је имао и на нашег саговорника у поменутом тексту - Каића, ког је одмах увукао у теорије завере (погледајте оквир и Каићев одговор Матићу).  

Марко Матић, политички аналитичар и новинар, каже да је „арсолутно неприхватљиво настојање Верана Матића и чланова радне групе коју предводи да непримереним полемикама и нападима на медије обесмисле и онемогуће расправу о садржају предлога измена медијских закона“.  

- Свођењем полемике на лични моменат и етикетирање неистомишљеника Матић скреће фокус са суштинског питања, а то је улога Савета за штампу у одлукама које доносе државни органи- истиче Матић.

ЈАСНА МЕТА

Додаје да подржава отворену расправу, те да о свим могућим последицама треба отворено говорити?

- С обзиром на то да је јасно ко је мета предлога оваквог законског решења и какве би последице оно могло да произведе, уношење такве одредбе у наше позитивне законске прописе озбиљно би нарушило и угрозило положај медија према њиховој политичкој оријентацији и уређивачкој политици, а не професионалности ураду. То је са становишта струке и интенције државе да обезбеди слободу медија потпуно неприхватљиво и о томе мора отворено да се говори поручио је Матић.  

КАИЋ: ВЕРАН АФИРМИШЕ ПРЕВАРУ САВЕТА ЗА ШТАМПУ

Медијски стручњак Иштван Каић, чије су речи посебно сметале Верану Матићу, негирао је тврдње које је Матић изнео у тексту објављеном на сајту УНЦ. Његов одговор преносимо у целости:

- Одлично је што се Веран Матић јавио да реплицира погођен мојом изјавом, иако га овог пута уопште нисам поменуо. Очигледно је да Мирковића још из времена спорне докапитализације Б92 (у чије документе о опскурним радњама његове омиљене адвокатске канцеларије Живковић/Самарџић имам увид) доживљава као синоним за себе, пошто је питање да ли би са историјске тачке, уопште постојали један без другог. Веран као дежурни кишобран свега најгорег што је породио у медијској сфери од двехиљадитих па надаље (инаугурисао удбашко новинарство као „истраживачко") и главни кривац за ревизију професионализма по којем све субјективно и са ставом постаје врхунско достигнуће и новинарски идеал попут измишљеног оксиморона „критичко извештавање", који је од њега преузео Југослав Ћосић) наставља да афирмише превару звану Савет за штампу и преваранте који седе у комисији тога тела (у шта сам се уверио и из личног примера), па мора да окриви Српски телеграф, који је преко мене објаснио улогу коју Савет заиста има. Једино је у праву кад је каже да моје појављивање у медијима никада није случајно. Тачно! Јер ја сам тај који је и предложио Телеграфу да ту тему разради и истражи! Медутим, оно што је најгоре јесте да човек попут Верана Матића, због каприца који не уме да сузбије, а о чему сам писао и у својој књизи, исто тако већ двадесет година не уме себе да препозна као серијалног некрофиличара, који, замислите ту подлост, у циљу да аболира Мирковића, не бира средства и сасвим неукусно увлачи бившег министра и мог преминулог пријатеља Ивана Тасовца. Кажем, у питању је серијални повратник на место злочина, јер је на сличан начин у више наврата користио смрт премијера Зорана Ђинђића да сакрије своју срамоту о захтеву ТВ Б92 , да мимо конкурса добије националну фреквенцију и за то окриви најближе Ђинђићеве сараднике. Па је онда недавно, заједно са Вукашином Обрадовићем, користио и смрт Гордане Суше, ваљда да покаже како није имала проблема са алкохолом и да је жеља запослених била да због тога својевремено не постане директорка РТС, те да није од свог оца удбаша наследила станове по Београду... Воли Веран Матић мртва уста, а сада је на ред дошао Тасовац да га таквог користи против мене, а у ствари против оних на које годинама има фиксацију. Не, Саша Мирковић није исто што и Иван Тасовац, а камоли исто што и Александар Вучић. Али Веран Матић и Саша Мирковић јесу једно те исто. И обојица врло добро знају под каквим притиском су 2014. стављали и Тасовца и Вучића, и као лобисти утабали терен за злоупотребу Конвенције о прекограничним телевизијама коју већ пуних осам година спроводи Јунајтед медија. А за то обећавам да ће одговарати, заједно са оснивачима те лажне инсталације која се на папиру претвара да ради негде у иностранству, а реално постоји и ради као и све остале телевизије у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси