Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драган Ј. Вучићевић о реакцијама на пресуду: Хоћете ли ћутати и кад друге новинаре пошаљу у затвор?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2023.

Аутор: Информер Извор: Информер

Драган Ј. Вучићевић о реакцијама на пресуду: Хоћете ли ћутати и кад друге новинаре пошаљу у затвор?

Неки се радују што сам осуђен на робију, а не разумеју, мученици, да сутра мечка може да заигра и пред њиховим вратима и да ће онда бити касно, каже главни уредник Информера.

Зашто ћуте новинарска удружења НУНС и УНС и остали 'независни медији'? Тврде да сам крив и да треба да идем у затвор. Је л' вама у реду да новинари иду на робију због твита, због вербалног деликта?! И шта ћете сутра, хоћете ли исто овако ћутати кад неко ваш добије позив да се јави у затвор?!

Ово питање својим колегама упутио је главни и одговорни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић, који је осуђен на шест месеци затвора због твитова о новинарима Југославу Ћосићу и Жаклини Таталовић. Вучићевић је о скандалозној пресуди причао у Јутарњем програму Пинка, а преносимо вам најзначајније делове.

Страшна неправда!

*Питао бих ове мајсторе, да их ипак назовем колегама, ако сада ћутите, хоћете ли исто овако гласно ћутати када буде, не дај Боже, позив за затвор добио Дража Петровић, Снежана Чонградин или било ко од вас новинара са друге стране медијско-политичке барикаде? Неко са Н1, Нове С, из Данаса?

Сетите се како су кмечали кад је неко по аутоматизму написао да би можда неко против њих могао да поднесе контратужбу. Па дигли су џеву до Брисела. Најгоре гадости пишу о Вучићу, његовом брату, сину, целој породици, а никог тужио није. И они лажу и некажњено вређају. Они не разумеју да сутра мечка може да заигра и пред њиховим вратима. Не разумеју, мученици, да ће онда бити касно! Први бих бранио Дражу Петровића ако би он добио позив за робију.

Зашто удружења новинара УНС и НУНС ћуте и да ли ће ћутати ако неко од ових наведених добије исту пресуду за затвор? Шта би било кад бих ја почео редом да тужим све који ме вређају и кад би њима почели да стижу позиви за затвор? Да ли би и онда гласно ћутали готово сви медији осим Пинка и Информера?

Доказао сам да говорим истину!

На кућну адресу добио сам позив за издржавање затворске казне. Тај позив је издат на основу пресуде коју је донео Други основни суд у Београду 2021. године, а која је у међувремену постала правоснажна, по којој сам кривично осуђен зато што сам Југославу Ћосићу написао да је шиптарски плаћеник.

 А на основу чега? На основу банкарске документације. Ми смо тада 2019. дошли до документације на којој се види да је контроверзни албански бизнисмен Башки Умај, кога америчка федерална власт сумњичи и оптужује за најтежа кривична дела - од утаје пореза до прања новца - да је са рачуна своје фирме из Тиране уплатио непуних четврт милиона евра на рачун једне од Ћосићевих фирми овде у Београду. Током суђења, моји адвокати и ја смо, потпуно чињенично, доказали да он то јесте, дакле да прима паре од контроверзних, сумњиви шиптарских бизнисмена из Албаније. А он је тврдио да прима за неке телевизијске послове, не знам какве, а суд је пресудио да је то истина.

 

* Занимљиво је да за много тежа кривична дела у Србији добијају кућни притвор, наногицу. Рецимо, деси се нешто у саобраћају, страда неколико људи, чак заврше са годину дана и наногицом. Ја немам опцију кућног притвора или друштвено-корисног рада. Зашто морам у затвор? Зато што нисам по вољи центрима моћи, зато што је жута олош елита киднаповала правосуђе у Србији и она правду дели, не по закону и не према праву и правди, него по свом личном политичком нахођењу. Кад год уђем у судницу, видим као ме судија гледа и одмах знам шта ће бити. Нажалост, у огромном броју случајева мени се не суди по закону, већ по политици. Види се да ме те судије отворено и очигледно агресивно мрзе. О томе могу да посведоче моји адвокати и мој правни тим који иду са мном на суђења.

* Ово је страшна неправда! Ја се борим, не за себе или за своју децу, већ за све људе који ово гледају, за све грађане Србије и за њихову децу, јер ово не сме да постане законска пракса. Да због јавно изреченог мишљења идете у затвор. Ако судије наставе да суде по свом слободном уверењу, неће добро донети никоме. Судска грана је код нас и превише независна и од закона. Поједине судије, нажалост, независне су и од закона и доносе пресуде које немају благе везе са законом.

Ни у Титово време

* Мислио сам, кад су вршене све ове реформе правосуђа за која сам прошле године и гласао, као и огромна већина, да ће правосуђе бити по мери ЕУ, цивилизованог света, а сада смо добили правосуђе по мери Саудијске Арабије и Гватемале. Није проблем, али нек кажу. Правосуђе, то се види из мог случаја, јесте независно, али само од извршне власти. Они су изгледа независни од закона, могу да раде шта хоће. Они уништавају наше животе.

* Ови хејтери по друштвеним мрежама тврде да идем у затвор јер сам одбио нешто да платим. Ја сам кривично осуђен да ја моју казну могу да заменим са 200.000 динара, али ја одбијам да је платим зато што је ово страшна неправда. Због истине сам осуђен на шест месеци затвора. Ово није било ни у Титово време, да идем у затвор због вербалног деликта.

 

Чека ме још затворских казни

Извесни господин из Трговишта код Врања својевремено је написао на друштвеним мрежама да 'у све куће и станове истакнутих СНС лица треба населити мигранте и црнце и дати им жене и ћерке тих СНС-оваца да их силују'. То је написао! И ја сам тада у Јутарњем програму на Пинку рекао да човек није при себи чим тако прича. Он ме је тужио за увреду и опет сам осуђен првостепено, иако је он рекао да треба силовати нечије жене, ћерке. То је написао јавно и на конференцији за штампу одбио да се извини и наставио да објашњава овај свој став. А ја сам само рекао шта мислим о том позиву на силовање и опет сам добио пресуду да сам крив. Изгледа ћу и због њега морати у затвор. То су невероватне ствари. 

Подршка Владимира Ђукановића: У Вучићевој диктатури страдају диктаторови сарадници и пријатељи

Народни посланик и високи функционер СНС Владимир Ђукановић упутио је јавну подршку главном уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу поводом затворске казне због 'вербалног деликта'.

- У Вучићевој диктатури искључиво страдају диктаторови сарадници и пријатељи. Они су наружени, медијски сатанизовани и упрљани, а диктаторово независно правосуђе шаком и капом доноси пресуде и његово окружење новчано урнише или шаље у затвор - оценио је Ђукановић, који се осврнуо и на своје колеге из СНС-а, које су увек уз Вучићевића - али само кад им треба.

- Стид и срамоту осећам што готово нико из странке којој припадам, част изузецима, није јавно иступио у заштиту Драгана Ј. Вучићевића. Али зато када им је потребан знају да га зову и вуку за рукав да би им пустио изјаве на порталу Информера. Иначе, за то време ови који сваког дана причају како су угњетавани у диктатури, заправо су заштићени као бели медведи и уживају све благодети те и такве диктатуре. Парадоксално, али је тако. У Вучићевој диктатури страдали су само његови најближи чланови породице и пријатељи - закључио је Ђукановић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси